Dusno kvůli Fajtovi. Sběratelka promlouvá: Kdyby bylo na mně...

21.04.2019 6:40

Národní galerie v Praze po odvolání svého dosavadního ředitele Jiřího Fajta možná přijde o expozici Možnosti dialogu, která v Salmovském paláci na Hradčanech nabízí díla slavných osobností moderního a současného umění. Kolekce patří Státním uměleckým sbírkám Drážďany, kterým ji věnovala sběratelka Erika Hoffmannová. Podle jejího vyjádření pro ČTK nyní spolupráci mezi galeriemi přezkoumají právníci. Sama by ale nejraději sbírku z Prahy stáhla.

Dusno kvůli Fajtovi. Sběratelka promlouvá: Kdyby bylo na mně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

„Za situace, která nastala po náhlém odvolání pana Jiřího Fajta, budou muset být právní aspekty naší spolupráce přezkoumány. Ale kdybych se měla rozhodnout bez ohledu na výsledek tohoto přezkoumání, raději bych si to, co jsme Národní galerii v Praze zapůjčili, okamžitě odvezla zpět,“ sdělila ČTK Hoffmannová. Její kolekce zahrnuje mimo jiné práce Mariny Abramovičové, Jeana-Michela Basquiata, Keitha Haringa, Andyho Warhola, Jake & Dina Chapmanových nebo Hermanna Nitsche.

Fajta odvolal ve čtvrtek ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), jako důvod uvedl závěry kontroly v galerii. Na šéfa instituce podal také dvě trestní oznámení – kvůli autorské smlouvě na 1,2 milionu korun a kvůli dlouhodobým nájemním smlouvám uzavíraným Národní galerií. Kontrola podle Fajta začala 15. dubna a dosud neskončila.

Podporu odvolanému řediteli již vyjádřili šéfové významných zahraničních uměleckých institucí, například ředitelka Státních uměleckých sbírek Drážďany Marion Ackermannová, šéfka skupiny prestižních britských muzeí Tate Gallery Maria Balshawová, ředitel Britského muzea Hartwig Fischer, generální ředitelka Umělecko-historického muzea (KHM) ve Vídni Sabine Haagová nebo šéf Metropolitního muzea umění v New Yorku Max Hollein. Napsali premiéru Andreji Babišovi (ANO), že se Fajt zasloužil o vzájemnou spolupráci mezi uměleckými institucemi a pozvedl pražskou Národní galerii.

Podobně to cítí i Hoffmannová. „Pro výstavu v Salmovském paláci jsme společně vybrali název Možnosti dialogu,“ uvedla sběratelka. Nyní velice lituje toho, že byl tento dialog přerušen, dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…