Dusno na Radě ČT: Vy jste s nimi probírala Lidice? Šarapatka zajel do Lipovské. Pak to nabralo obrátky

21.07.2021 20:10

Desáté jednání Rady ČT opět provázely vypjaté emoce, zejména pak, když se mezi radními Zdeňkem Šarapatkou a Hanou Lipovskou opět rozhořela diskuse týkající se reportáže Reportérů ČT o Lidicích. Na Lipovskou se ohradil za to, že zpochybňuje reportáže České televize. Ekonomka byla také vyzvána, aby přibližila důvody své nedávné schůzky s nezařazenými poslanci Lubomírem Volným a Marianem Bojkem, týkaly se prý z částí právě kvůli lidické kauze.

Dusno na Radě ČT: Vy jste s nimi probírala Lidice? Šarapatka zajel do Lipovské. Pak to nabralo obrátky
Foto: Repro XTV
Popisek: Ekonomka a analytička Hana Lipovská

Kauzu Lidice otevřel radní Zdeněk Šarapatka otázkou na ekonomku Hanu Lipovskou ohledně její schůzky z 15. července s nezařazenými poslanci Lubomírem Volným, Marianem Bojkem a ohlášenou kandidátkou Volného bloku Janou Bobošíkovou v restauraci nedaleko Sněmovny. Zajímalo jej, zda s tímto setkáním může souviset, že druhý nebo třetí den poté navrhl Bojko do programu schůze Poslanecké sněmovny projednávat bod Lidice.

Anketa

Je nutné nařídit očkování proti covidu-19 v Česku jakožto povinné?

9%
89%
hlasovalo: 18766 lidí

„Nechci křivdit panu Bojkovi a Volnému, nicméně když vidím jejich výstupy, tak si úplně nemyslím, že jsou to lidé, kteří by se dopodrobna zabývali kauzou Lidice, o které už dlouhodobě byla řeč,“ poznamenal.

A přešel ke konkrétnímu dotazu: „Paní Lipovská, můžete na rovinu říci, že jste s panem Volným a s panem Bojkem probírali, aby vznesl na schůzi Poslanecké sněmovny podnět k projednávání kauzy Lidice? Protože to je kauza, která se vás bytostně dotýká,“ položil Šarapatka otázku s dovětkem, že pokud Lipovská nebude chtít odpovídat, nemusí tak činit.

Radní Lipovská diskusi ke kauze Lidice bez váhání uvítala. „Moc děkuji, že jste umožnil, aby se tu o kauze Lidice mluvilo, protože se jí to opravdu týkalo,“ uvedla ekonomka. „Pokud se nepletu, tak vy jste den před tím, ve středu, referoval o plánovaném volebním výboru, který se měl konat právě v onen čtvrtek, tedy v ten samý den jako schůzka, o které mluvíte,“ připomněla Lipovská.

Celý záznam z jednání Rady ČT najdete ZDE.

„Ta schůzka se skutečně jednou pětinou týkala otázky Lidic. Neboť ta schůzka byla v čase, kdy měl být onen volební výbor, na který byla pozvána mimo jiné rodina zesnulé paní Šupíkové, tedy lidického dítěte, dcery paní Alžběty Doležalové, která byla nařčena Českou televizí z udavačství, aniž bylo řečeno něco údajného a aniž to bylo jakýmkoliv způsobem zpochybněno,“ uvedla s tím, že k výboru byl také pozván ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík, archivář Vojtěch Šustek či historik Vojtěch Kyncl a další.

Volný a Bojko se prý Lipovské chtěli zeptat, proč byl tento volební výbor nakonec zrušen: „Tento mimořádný volební výbor byl takřka z hodiny na hodinu zrušen. Jak jsem se dozvěděla, oba pánové vzhledem k tomu, že se v kauze Lidice angažovali a před dlouhými měsíci kritizovali tuto reportáž, chtěli se onoho volebního výboru účastnit také. Ptali se mě na důvody, proč byl tento volební výbor zrušen. To já přirozeně nevím, mám pouze echa, která jsou naprosto – řekněme – bezvýznamná,“ přiblížila radní, o čem mimo jiné s politiky hovořila.

„Znovu jsme velmi důkladně a detailně probírali tuto kauzu. Mluvím o ní vždy a ráda, je jedním z mých osobních cílů dosáhnout v Radě ČT omluvy České televize divákům a rodině paní Šupíkové kvůli tomuto pochybení,“ zmínila Lipovská.

To, že se po schůzi Bojko rozhodl přednést daný problém, který nebyl projednávaný na volebním výboru, na půdě pléna, označila Lipovská za „milé“. „A jestli chcete další témata, o kterých se hovořilo, mileráda zodpovím,“ uvedla radní ve své odpovědi.

Šarapatka si převzal slovo a důvody zrušení volebního výboru vysvětlil: „Já tu nechci vůbec otevírat kauzu Lidice, to nechme fakt historikům. Volební výbor byl zrušen zejména proto, že na poslední chvíli odmítl přijít Eduard Stehlík, což bylo to trumfové eso, které v tom mělo mít hlavní slovo,“ vysvětlil.

Anketa

Co je problémem romského etnika v ČR?

hlasovalo: 12796 lidí

Na Lipovskou se pak ohradil, že zpochybňuje reportáž České televize o Lidicích: „Máte na to právo, ale poprosil bych o to, abyste se zamyslela nad výrokem o ‚lživé reportáži České televize‘, protože ty reportáže se opíraly o vědeckou práci. Vlastně jde o spor historický, tedy historika Stehlíka a historika Kyncla a dalších,“ zdůraznil s tím, že není v jeho zájmu podrobnosti dále rozebírat.

„Jen bych vás tedy vedl k tomu, jestli byste byla tak laskavá a do doby, než bude věc vyjasněna, jste se nedopouštěli nařčení, že Česká televize něco lživě uvedla,“ požádal znovu člen Rady ČT.

Ekonomka vzápětí označila za „hrubou chybu“, pokud se neustále uvádí, že kauza Lidice je pouze věcí historiků. „Ta historická linka je to, co vede Památník Lidice a historik Stehlík, nicméně to je věc odborná, která se naprosto netýká mého úsilí zde na půdě Rady ČT.

To, o čem hovořím já, je stále znovu diskuse o tom, že Česká televize, respektive redakce pořadu Reportéři ČT, měla informace o tom, že existují i jiné pohledy na daný problém, a přesto paní Alžbětu Doležalovou označila za udavačku. Bez toho, že by k tomu dala slůvko ‚údajně‘,“ zdůraznila opakovaně, že nevede debatu o historických sporech, ale o jednom jediném slovu „údajně“, které podle ní mělo v reportáži zaznít.

Šarapatka pak reagoval slovy: „Je to vaše nezlomné přesvědčení. Řada lidí má samozřejmě přesvědčení úplně jiné. Víte, že reportáž vycházela z nějakých skutečností a podkladů,“ kontroval opakovaně obhájce České televize s tím, že nyní o tom nechce dál polemizovat, třeba se prý tato diskuse ještě jednou vrátí na stůl.

Lipovská také okrajově zmínila, že začátkem července skupina historiků a expertů na Lidice vydala obsáhlé prohlášení, podle něhož nelze vinit přeživší Alžbětu Doležalovou za to, že údajně udala svoji židovskou podnájemnici Štěpánku Mikešovou. A dala tak konec kauze, které se dostalo široké medializace především po reportáži Reportérů ČT s autorem hypotézy o udavačce z Lidic Vojtěchem Kynclem.

Kauza se bohužel nejvíce dotkla dcery Alžběty Doležalové Marie Šupíkové, která nedávno ve svých 88 letech zemřela. „Znovu začala žít ve válečné době. Znovu trpěla. Nezvládnutí historického řemesla zkrátilo bohužel paní Šupíkové život,“ dodal Stehlík.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…