Dusno v Izraeli: Obrovská demonstrace, ale i teror. Izraelské letectvo v akci

09.04.2023 10:43

V Izraeli v posledních několika měsících houstne napětí. Hlavním městem otřásají protesty proti chystané justiční reformě, která měla omezit moc izraelského nejvyššího soudu ve prospěch parlamentu. A jako by toto samo o sobě nestačilo, dál narůstá napětí mezi Izraelci a Palestinci. A teď dokonce Izraelci sáhli k odvetným vojenským úderům v Sýrii a v Libanonu.

Dusno v Izraeli: Obrovská demonstrace, ale i teror. Izraelské letectvo v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění na podporu Izraele na náměstí Franze Kafky

V židovském státě by se v posledních měsících dalo napětí krájet. Lidé od počátku roku mohutně protestují proti chytané justiční reformě, kterou oznámil premiér Benjamin Netanjahu. Smyslem reformy má být posílení moci parlamentu, který má mít sílu prosadit politickou vůli případně i proti vůli soudců, kteří politikům nastavují určité ústavní mantinely.

Problém je však už v tom, že Izrael nemá, podobně jako Velká Británie, psanou ústavu, ale vychází jen ze souboru různě psaných i nepsaných pravidel.

Na protest proti chystané reformě v únoru proběhla v Izraeli generální stávka a lidé se k pravidelným protestům scházejí dodnes.

Současně narůstá napětí i mezi Židy a Palestinci. Izraelská policie provedla razii v mešitě al-Aksa v okupované části Jeruzaléma. Britská veřejnoprávní BBC upozornila, že zásah izraelské policie vyvolal velkou nelibost v celém arabském světě.

V neděli policie umožnila vstup na Chrámovou horu dvěma stovkám Židů. Z Jordánska, podle serveru listu The Jerusalem Post, zaznělo varování, že to může mít „katastrofální následky“.

V reakci na chování policie v mešitě vylétlo z pásma Gazy a ze severu Libanonu na 34 raket namířených na Izrael. Z území ovládaného hnutím Hamás.

Server izraelského listu Jerusalem Post upozornil, že na tento útok odpovědělo izraelské letectvo sérií úderů v pásmu Gazy, v Libanonu, ale i v Sýrii. „Síly izraelského ministerstva obrany (IDF) udeřily na Sýrii po vypálení šesti raket na Golanské výšiny. Šéf Golanské regionální rady nařídil otevřít kryty ve městech na jihu Golanských výšin,“ napsal k útoku izraelského letectva server listu The Jeruzalem Post.

K leteckým úderům došlo u Damašku, další útoky v jiných částech Sýrie údajně provedly bezpilotní drony.

Tím však vlna násilí nekončí. BBC upozornila, že v důsledku neutuchajících nepokojů zemřel po podezřelém útoku vozem v Tel Avivu v Izraeli italský turista a sedm dalších lidí bylo zraněno, včetně tří Britů. A teď zemřely také dvě britsko-izraelské sestry ve věku 20 a 15 let. Maia a Rina Deeovy se staly oběťmi střelby na Západním břehu Jordánu.

„Dvě britsko-izraelské sestry zabité při střelbě na okupovaném západním břehu Jordánu se jmenovaly Maia a Rina Dee. Sestry byly zabity v pátek odpoledne poblíž křižovatky Hamra na severu Jordánského údolí, když jely do Tiberias. Byly to děti rabína Lea Dee, původem z Londýna, který jejich smrt popsal jako ‚noční můru‘,“ napsala BBC.

„Jejich auto sjelo ze silnice poté, co na ně stříleli ozbrojenci, zatímco jejich otec jel napřed v samostatném vozidle. Rabín Dee se o útoku dozvěděl dříve, než si uvědomil, že do něj byla zapletena jeho vlastní rodina. V rozhovoru pro BBC popsal své dcery jako ‚krásné a úžasné‘ a řekl, že od jejich smrti nemůže spát. ‚Pokaždé jsem měl noční můry a probudil jsem se,‘ řekl, ‚ale realita byla horší než noční můra, takže jsem zase usnul. Tak to šlo dál‘,“ řekl.

Na zatím poslední sobotní demonstraci uctili odpůrci justiční reformy mrtvého Itala a dvě izraelsko-britské sestry minutou ticha.

Publicista Yossi Verter v komentáři uveřejněném na serveru izraelského listu Haaretz konstatoval, že v době, kdy se Izrael potýká s vlnou teroru a s vlnou demonstrací na domácí politické scéně kvůli chystané justiční reformě. Vláda Benjamina Netanjahua obviňuje z destabilizace situace v Izraeli kde koho, ale odmítá uznat vlastní spoluzodpovědnost.

„Netanjahu a jeho spojenci, kteří se potýkají s nárůstem teroru a kolapsem bezpečnosti na několika frontách, svalují vinu na předchozí Lapidovu vládu, Nejvyšší soud, protestující a opozici,“ napsal publicista.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A žádné sankce na Izrael? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 09.04.2023 11:15:38

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…