Důvěřivá policejní odborářka: Petr Lessy nás před politiky ubrání

16.07.2012 23:03

Alena Gieszmanová, členka výkonného výboru Unie bezpečnostních složek, přitaká názoru policejního prezidenta, že politici nabourávají nezávislost policie. V pořadu Události, komentáře na ČT mnohokrát zopakovala, že svému šéfovi věří. Petra Lessyho prý zná osobně a je to člověk, který je silný a je schopen za své lidi bojovat. Na rozdíl od ministra vnitra Jana Kubiceho.

Důvěřivá policejní odborářka: Petr Lessy nás před politiky ubrání
Foto: tan
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Podle ní vede k těmto obavám už zkušenost z minulosti, kdy se některé kauzy zametaly pod koberec. Když byla dotázána, jaké kauzy má na mysli, vzpomněla si na Setuzu a Toflův gang.

Na dotaz, zda bezvýhradně věří policejnímu prezidentovi Petru Lessymu a nepotřebuje podložit tento dojem důkazy, odpověděla:  „Ano, znám ho osobně, nepotřebuji žádné důkazy.“ Následně ji moderátorka připomněla, že Lessy  je do značné míry spojen s Radkem Johnem.  Ani přesto si Gieszmanová nepřipouští, že by mohla policejnímu prezidentovi naletět.  „Nevěřím. Aby ustál nátlak politiků, musí být velmi silná osobnost. A to on je,“ shrnula odborářka svůj dojem z šéfa českých policistů.

Naproti tomu ministr vnitra prý za policisty nebojuje vůbec. „Pan ministr Kubice se nezastane nikdy nikoho,“ prohlašuje.

V průběhu debaty byla moderátorkou opakovaně dotazována, zda jako policistka, která by měla být apriorně podezřívavá a zajímat se o „tvrdé“ důkazy, nemá strach, že by Petr Lessy nemusel mít stoprocentní pravdu. Odpověď vždy zazněla v duchu, že odborářka svému nejvyššímu šéfovi bezvýhradně věří.  

Komentátor: Lessy bojuje spíš o svoje místo

Možná i proto redaktor magazínu Týden Martin Fendrych uvedl své hodnocení slovy, že se srdnatou fanynkou policejního prezidenta spíše bavil: „Byl jsem překvapen, jak máme důvěřivé policisty,“ poznamenal.

Patetická slova policejního prezidenta, že policie nyní stojí na ostří nože, jsou podle něj přehnaná. „Na ostří nože je spíše společenská atmosféra,“ myslí si. V situaci, kdy lidé neustále slyší o korupčních aférách je podle něj pochopitelné, že veřejné mínění fandí policistům. A ti toho prý velmi zručně využívají.

„Viděl jsem v televizi pana Martince a pana Šlachtu (velitelé elitních vyšetřovacích útvarů), jak se těšili, že začnou vyšetřovat a zavírat.“ Fendrych přiznává, že sledovat tyto policejní ambice bylo „děsivé“.

Pokud jde o policejního prezidenta Petra Lessyho, tak ten podle něj v současnosti nebojuje ani tak za nezávislost policie, jako spíše sám za sebe. Komentátor Fendrych připomíná, že nejvyšší policejní šéf udělal řadu chyb, a natvrdo prohlašuje:  „Podle mě nemá ve své funkci co dělat.“ Teď prý cítí šanci se zachránit, tak chce ukázat, že se pere za své lidi.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…