Důvody pro odvolání Pospíšila jsou nepřesvědčivé, říkají státní zástupci

27.06.2012 16:13

Unie státních zástupců považuje důvody, kterými premiér Petr Nečas (ODS) vysvětlil dnešní odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), za nepřesvědčivé. Znepokojuje ji, že ministr nestihl rozhodnout o návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jmenovat do funkce šéfky Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) ústeckou žalobkyni a předsedkyni unie Lenku Bradáčovou. Vadí jí také, že vláda doposud neschválila Pospíšilem předložený věcný záměr nového zákona o státním zastupitelství. ČTK to dnes sdělil výkonný výbor Unie státních zástupců.

Důvody pro odvolání Pospíšila jsou nepřesvědčivé, říkají státní zástupci
Foto: repro TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil se diví v Partii na Primě: a proč bych měl kvůli panu Rampulovi rezignovat?

Pospíšila dnes na Nečasův návrh odvolal prezident Václav Klaus. Premiér uvedl, že nemohl připustit stav, kdy celá vláda škrtá, kvůli snižování rozpočtu odešel ministr školství Josef Dobeš (VV) a vláda přestála krizi, aby "pár týdnů poté byl na vládu přinesen návrh na navýšení rozpočtu jednoho resortu o miliardu korun". Takový krok měl podle něj "demoralizující účinek" na celou vládu.

Náhlé, nečekané, nesrozumitelné

Nečasem deklarované důvody nejprve zpochybnili opoziční sociální demokraté. Podle nich za odvoláním stál například Pospíšilův spor s pražským vrchním státním zástupcem Vlastimilem Rampulou a ministrova nechuť "zametat" citlivé kauzy. Premiérovo rozhodnutí prý také ovlivnilo právě jmenování nového šéfa pražských žalobců. Také Pospíšil naznačil, že současná personální situace na VSZ může s jeho výměnou souviset.

Podle ministra přišlo jeho odvolání "náhle a nečekaně v době, kdy měl rozhodnout o obsazení postu vrchního státního zástupce". "Od vyřešení personální situace na tomto státním zastupitelství přitom veřejnost očekávala nový impulz v boji s korupční trestnou činností," dodala Unie státních zástupců. Stejně jako Pospíšil uvedla, že je resort justice dlouhodobě podfinancován a například vězeňství musí řádně fungovat. "Deklarované důvody odvolání jsou o to méně srozumitelné, že návrh ministra Pospíšila na finanční posílení jeho resortu vláda schválila," uvedli žalobci.

Unie státních zástupců dále sdělila, že považuje Pospíšila za jednoho z nejúspěšnějších ministrů spravedlnosti. Připomněla, že se mu podařilo například prosadit občanský zákoník či vyhrát spor o Rampulovo odvolání. Zároveň se podle ní snažil o reformu justice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …