Dva čeští gayové mají dceru. Soud rozhodl, že bude mít v rodném listu: Otec a otec

19.05.2018 15:22

Nejvyšší soud vydal průlomový rozsudek. Jedno miminko teď může mít v rodném listě zapsány dva tatínky žijící v registrovaném partnerství, namísto tatínka a maminky. Z hlediska českého právního systému opravdu jde o zásadní krok. Informuje o tom server iDnes.cz.

Dva čeští gayové mají dceru. Soud rozhodl, že bude mít v rodném listu: Otec a otec
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

České zákony jasně říkají, že homosexuální pár nemůže adoptovat dítě. Pokud si dítě osvojí jeden z členů páru, druh či družka k dítěti nemají rodičovská práva a povinnosti. Partneři Dvořákovi se s tím však nechtěli smířit. Našli si v USA agenturu, jež jim vyhledala ženu, která pánům odnosila miminko. V Česku tento proces není legální, ale v USA to není problém. Oba pánové poskytli ženě své spermie. Biologickým otcem dítěte je jeden z nich; oni prý nechtěli vědět, který z nich to je. Malou Karolínu, jak se miminko jmenuje, oba považují za svou.

V Česku však museli řešit nejeden problém. „My jsme si vlastně přivezli americkou turistku. Karolína má americký rodný list a cestovní pas, takže z hlediska zákona tady mohla být bez víza tři měsíce. Takže poslední měsíc je z ní vlastně takový ilegál,“ uvedl Matěj Dvořák.

Oba pánové se obrátili na Nejvyšší soud ČR a žádali uznání svého otcovství i v Česku, V zádech přitom měli rozsudek Ústavního soudu ČR z léta loňského roku. Ústavní soud tehdy zrušil verdikt Nejvyššího soudu, který žádost jiných dvou gayů zamítl. Letošní žádosti už vyhověl.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu je důležité symbolicky v tom, že se jedná o první český stejnopohlavní pár, který byl uznán právoplatnými rodiči, ale hlavně tím potvrdil, že se bude držet judikatury Ústavního soudu a své předchozí judikatury z loňského roku a bude obdobně rozhodovat i do budoucna,“ uvedl advokát Petr Kalla, který se této problematice věnuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…