Dva dopisy. Netanjahu prý dostal varování před útokem Hamásu

21.11.2023 7:47

O izraelské tajné službě Mossad slyšel téměř každý, ale víte, jakou roli při obraně Izraele hraje jednotka číslo 504? Jednotka, která ve válce s Hamásem hraje nezanedbatelnou roli. Podívejte se sami. Izraelská média se i v průběhu střetů ozbrojených sil Státu Izrael (IDF) s ozbrojenci z Hamásu věnují situaci 240 rukojmí, které teroristé unesli do Pásma Gazy 7. října. Při pondělním slyšení v Knesetu prý rodiny rukojmí zadržených Hamásem úpěnlivě prosily izraelskou vládu, aby nepřijala zákon umožňující trest smrti pro teroristy.

Dva dopisy. Netanjahu prý dostal varování před útokem Hamásu
Foto: Sociální síť X
Popisek: Ozbrojenci Hamásu při útoku na účastníky festivalu Nature Party v Izraeli

Válka teroristů z hnutí Hamás s izraelskou armádou stále pokračuje a server izraelského listu Jerusalem Post se rozepsal o jednotce s číslem 504. Zpravodajské jednotce, která pomohla získat informace o nemocnici Al Shifa, pod kterou se našel tunel podle všeho využívaný ozbrojenci z hnutí Hamás. Jde o jednotku určenou na sběr zpravodajských informací, která měla být třetím pilířem židovského státu v získávání informací, vedle tajné služby Mossad, která působí navenek ve vztahu k zahraničí a tajné službě Šin Bet, která má na starosti vnitřní bezpečnost v zemi.

Podle serveru se ale postupem času stalo to, že Mossad se soustředil na dění v Íránu, Šin Bet na dění v Gaze a na jednotce 504 bylo, aby sledovala situaci v Libanonu.

Ale 7. října, po útoku teroristů, kteří zavraždili na izraelském území 1200 lidí, se to změnilo. Jednotka 504 podle listu Jerusalem Post začala opět více působit i v Pásmu Gazy, když notně posílila své řady.

„To znamená, že jednotka 504 by mohla vyslechnout mnoho zatčených palestinských teroristů nebo sympatizujících palestinských civilistů v předních liniích, s malou nebo žádnou přípravou, aby pomohla vojákům na stejném bloku postoupit o několik dalších bloků a zároveň se vyhnout přepadením a nástrahám,“ napsal k tomu server.

Teď se podle listu Jerusalem Post může stát to, že až bojové operace v Pásmu Gazy skončí, lidé se začnou ptát, jak je možné, že zpravodajské služby měly tak málo informací. Na toto dotazování mohou doplatit Mossad a Šin Bet a v tu chvíli může nastat vhodný okamžik pro zviditelnění jednotky 504.  

Server listu Haaretz dál věnoval pozornost situaci kolem 240 rukojmích, které ozbrojenci Hamásu 7. října zatáhli do Gazy.

„Při pondělním slyšení v Knesetu rodiny rukojmích zadržených Hamásem úpěnlivě prosily izraelskou vládu, aby nepřijala zákon umožňující trest smrti pro teroristy, přičemž jeden člen rodiny oslovil krajně pravicového ministra národní bezpečnosti Itamara Ben Gvira: „Prosím vás, abyste nyní pochopil naše utrpení,“ napsal list.

Server listu Haaretz také upozornil, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu obdržel před 7. říjnem 2 varování, že nepřátelé Izraele zvažují, že provedou úder, když viděli, jak se Izrael vnitřně oslaboval debatami o soudní reformě.

„Vidíme debatu (mezi izraelskými nepřáteli) o tom, zda sedět na plotě a nechat Izrael, aby se dále vnitřně oslaboval, nebo převzít iniciativu a situaci dále vyostřit,“ napsal Amir Sa'ar v dubnových a červencových dopisech zaslaných přímo na adresu Netanjahua, napsal Haaretz. Informaci převzal také server Times of Israel.

„Každý z dopisů obsahoval zpravodajské informace, které poukazovaly na bezprostřední nebezpečí vojenské eskalace ze strany izraelských protivníků, což podle všeho Netanjahu odmítl, protože pokračoval ve vysoce kontroverzní reformě soudnictví, která vyvolala měsíce bezprecedentních protestů po celé zemi,“ doplnil Times of Israel.

Nezisková organizace Amnesty International obvinila Izrael ze spáchání válečných zločinů. Konkrétně ve dvou případech – úderech na Gazu, které údajně zasáhly církevní budovu, kde se ukrývaly stovky vysídlených civilistů, a domov v uprchlickém táboře.

Mezitím se ministři zahraničí muslimských zemí sešli v Pekingu se svým čínským protějškem Wangem I a žádali zastavení bojových operací v Gaze. I řekl, že mezinárodní společenství musí zasáhnout do války a zastavit to, co popsal jako humanitární katastrofu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…