Dva vojáci padlí v Afghánistánu mají pohřeb v Hradci a v Týništi

18.07.2014 6:03

Dva vojáci, kteří padli minulý týden v Afghánistánu, mají dnes pohřeb v Hradci Králové a v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Za vojenských poct se veřejnost v 09:15 v obřadní síni v Kuklenách v Hradci Králové rozloučí s desátníkem Janem Šenkýřem. Ve 13:00 v obřadní síni v Týništi začne rozloučení s desátníkem Liborem Ligačem.

Dva vojáci padlí v Afghánistánu mají pohřeb v Hradci a v Týništi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na letiště Praha-Kbely přiletěl vojenský speciál s ostatky čtyř českých vojáků, kteří v úterý zahynuli v Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka

Pohřbů se vedle rodiny a přátel vojáka zúčastní čestná jednotka, vojenská hudba a vojenský kaplan a budou vypáleny čestné salvy. Armáda se postará i o dopravu pozůstalých a péči psychologa a lékaře. Zároveň žádá, aby z úcty k padlým všichni respektovali lidský rozměr této tragické situace i hluboký zármutek, jemuž jsou blízcí vojáků vystaveni.

Devětatřicetiletý Jan Šenkýř byl po absolvování přípravné služby v roce 2006 zařazen na pozici řidiče jednotek u tehdejší 14. brigády logistické podpory a následně u 13. dělostřelecké brigády. K 43. výsadkovému praporu do Chrudimi byl přeložen v dubnu 2011. V zahraniční misi byl poprvé.

Při útoku zahynlo pět českých vojáků

O šest let mladší Libor Ligač sloužil u 43. výsadkového praporu v Chrudimi od roku 2010. U jednotky začínal u minometného družstva, poté postoupil přes družstvo AGS a odstřelovače až na střelce výsadkového družstva. Do Afghánistánu byl vyslán dvakrát.

Kvůli útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu 8. července zemřelo pět českých vojáků. Již ve čtvrtek byl v Chomutově pohřben rotmistr David Beneš. Četař Ivo Klusák bude mít pohřeb 21. července v Jičíně. Termín a místo pohřbu Jaroslava Lieskovana, který zemřel až v pondělí po převozu do Česka, zatím nebyly oznámeny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…