Dvě miliardy na podporu umělců, žádal Zaorálek. Babiš to prý slíbil

09.10.2020 15:50

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) lobbuje za peníze na kompenzaci ztrát v kultuře. Od příštího týdne totiž dojde ke zrušení všech kulturních akcí, a to na dva týdny. Vláda toto opatření přijala jednomyslně. Rozhovor s Lubomírem Zaorálkem přinesl server Novinky.cz.

Dvě miliardy na podporu umělců, žádal Zaorálek. Babiš to prý slíbil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Zaorálek sám říká, že do oblasti kultury by potřeboval 1,5 až 2 miliardy korun - a to něco v roce 2020 a něco v roce 2021. "Pokud se situace bude vyvíjet podobně jako nyní, budeme v příštím roce potřebovat masivněji pomoci, aby česká kultura přežila," uvedl Zaorálek s tím, že ji bude potřeba restartovat a oživit. "Sama se neoživí, potřebujeme další zdroje na to, abychom jí pomohli," uvedl. 

Zaorálek dle příslibu premiéra Andreje Babiše (ANO) má tyto prostředky pro svůj resort garantovány. "Nikdo to nezpochybnil a na jednání nebyl nikdo, kdo by řekl, že kultura by tyhle peníze neměla dostat. Mé argumenty vesměs všichni přijali. Můj dojem z ranní debaty je pozitivní a premiér mi řekl svou větu jasně," poznamenal dále Zaorálek. 

"Podařilo se nám prosadit to, co jsme původně chtěli – rozšíření. O prostředky nyní mohou žádat jak jednotlivci, kteří působí v oblasti kultury, ať jsou to umělci, performeři a podobně, tak firmy, které v této oblasti podnikají. Podmínky se nám nyní podařilo nastavit tak, jak jsme si přáli," dodal Zaorálek k programu COVID-Kultura II.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…