Dvě třetiny lidí si myslí, že ekonomická situace ČR je špatná

02.02.2012 22:18

Dvě třetiny lidí považují ekonomickou situaci České republiky za špatnou. Vyplývá to z průzkumu, který mapoval i otázky okolo úrovně českých domácností či vývoj situace v budoucnu.

Dvě třetiny lidí si myslí, že ekonomická situace ČR je špatná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Téměř dvě třetiny respondentů považují ekonomickou situaci v Česku za špatnou, 20 procent ji dokonce označilo za velmi špatnou, 42 procent pak „pouze“ za špatnou. Tyto výsledky přinesl průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Jako dobrou označilo ekonomickou situaci pouhých 7 procent lidí. Toto číslo podle historie průběžně klesá, nejvýše se pohybovalo v roce 2006, a to na 27 procentech.

„Podrobnější analýza ukázala, že optimismus v hodnocení současné ekonomické situace narůstá se subjektivně hodnocenou životní úrovní, i když i dotázaní s dobrou životní úrovní hodnotí ekonomickou situaci poměrně kriticky,“ uvádí průzkum.

Co se týče politického přesvědčení, optimističtější jsou spíše pravicoví voliči. Stejně tak studenti, absolventi vysokých škol či mladiství v rozmezí 15 a 19 let. Pesimističtí jsou pak především lidé nad 60 let a potenciální voliči KSČM nebo ČSSD.

S výhledem do budoucna je to ještě horší. Tři čtvrtiny občanů si totiž myslí, že se situace ČR zhorší, optimistická jsou pouze 4 procenta. Hodnocení domácností je na tom už lépe. 41 procent má podle svého názoru dobrou životní úroveň, špatnou pak jen 21 procent.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …