Dvořák se Šarapatkou si přišli do Senátu stěžovat na šikanu. Naslouchali Smoljak, Hilšer nebo Němcová

31.03.2021 18:04

Generální ředitel ČT Petr Dvořák si před senátory postěžoval, že komunikace s Radou ČT se významně zhoršila a její členové hledají jakoukoliv kritiku. Podle slov radního Šarapatky Rada ČT poprvé historicky jednoznačně prosazuje zájem jednoho politického subjektu, respektive dvou.

Dvořák se Šarapatkou si přišli do Senátu stěžovat na šikanu. Naslouchali Smoljak, Hilšer nebo Němcová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Generální ředitel veřejnoprávní televize Petr Dvořák se zúčastnil jednání senátní komise pro sdělovací prostředky. Zde si stěžoval na komunikaci s Radou ČT. Radní České televize René Kühn a Zdeněk Šarapatka uvedli, že chování některých jejich kolegů vůči managementu je šikanózní. 

Členové Rady ČT podle Dvořáka doslova hledají jakoukoliv kritiku, na základě níž mohou konstatovat porušení zákona či kodexu. 

„Styl práce Rady ČT se poměrně zásadně změnil v posledních měsících,“ pronesl Kühn a dodal, že jednání radních postrádají patřičnou úroveň a zároveň se také zkomplikovala kontrolní úloha rady. 

Anketa

Přivolali byste policii na shlukující se a popíjející spoluobčany?

30%
70%
hlasovalo: 12902 lidí
„Řada radních se s částí materiálů seznamuje až během jednání. Dobrá polovina usnesení, o kterých se hlasuje, se tvoří částečně na místě,“ poznamenal Kühn.
 
Radní Šarapatka pak jeho slova doplnil, když uvedl, že se z rady coby nástroje kontroly stal nástroj šikany. Doslova uvedl „mnoho zajíců, myslivcova smrt“. Podle jeho slov Rada ČT poprvé historicky jednoznačně prosazuje zájem jednoho politického subjektu. „Respektive dvou, a to pana Okamury a SPD a zájmy hnutí ANO. A ruku v ruce zájmy Pražského hradu, respektive prezidenta republiky,“ poznamenal Šarapatka s tím, že řada radních má jediný cíl: odvolat generálního ředitele Petra Dvořáka. 
 
Senátní komise následně v závěru jednání přijala usnesení, podle kterého je situace v Radě ČT vyhrocená a komplikuje kontrolní funkci tohoto orgánu. Současně vyzvala Sněmovnu, aby dovolbu kandidátů do rady odložila do doby, než se vyjasní pochybnosti o legitimitě některých navrhujících organizací.
 
Účasti generálního ředitele ČT a dvou radních na jednání senátní komise se věnoval ve svém článku i Deník N.
 
Senátní komise pro sdělovací prostředky vstupovala do dění kolem Rady České televize již v minulosti, i když vůči ní nemá žádné ústavní pravomoci. Senátor David Smoljak organizoval akci na ovlivnění poslanců před loňskou volbou. Například za pomoci právníka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Jiřího Kučery přišli senátoři s výkladem, že lidé neuznávající „veřejnoprávní charakter České televize“ nejsou způsobilí do ni být voleni.
 
„Takže v případě politických nominací, nebo v případě kandidatury lidí, kteří otevřeně říkají, že nechápou smysl médií veřejné služby či že by tato média chtěli zrušit, zprivatizovat, zestátnit, vyhodit do povětří, tak je to v zásadním rozporu s duchem toho zákona,“ tvrdil zcela vážně senátor David Smoljak.
 
 
Zmíněná mediální nezisková organizace dokonce senátorům nabízela seznam nežádoucích kandidátů, kterých by se to mělo týkat. Senátor Václav Chaloupek, který v minulém volebním období komisi předsedal, pak pod Smoljakovým dozorem na tiskové konferenci ujišťoval, že informace předají poslancům, aby je mohli zohlednit při své volbě. 
 
 
 
Senátoři rovněž podepisovali výzvu České biskupské konferenci, aby stáhla svou kandidátku Hanu Lipovskou, proti které byly před loňskou volbou vedeny nejdrsnější výpady.
 
„Z logiky věci je možné na tuto nominaci pohlížet jako na snahu podkopávat význam nezávislých médií veřejné služby a v konečném důsledku i oslabení demokratické společnosti. Věříme, že katolická církev v České republice tento cíl na rozdíl od své kandidátky nesleduje. Je-li tomu tak, je žádoucí, abyste se od těchto názorů své kandidátky jasně distancovali a její nominaci do Rady ČT stáhli,“ psali vloni senátoři biskupům.
 
 
Kardinál Duka jejich ultimativní výzvu zdvořile odmítl a Hana Lipovská byla do Rady ČT zvolena. Od té doby je oblíbeným terčem svého kolegy Zdeňka Šarapatky, který jí už několikrát přímo během jednání vyhrožoval vyloučením z rady a jejich střety se staly folklórem středečních odpolední, kdy rada zasedá.
 

 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …