Dvořáková varuje: Pozor na nebezpečný trend zastrašování svědků

21.08.2012 23:03 | Zprávy

Politoložka Vladimíra Dvořáková s obavami sleduje trend zastrašování svědků v zásadních korupčních kauzách. Obvinění svědka Ronalda Adamse v kauze exministra obrany Martina Baráka by mohlo představovat právě takový způsob zastrašování, které známe spíše z mafiánského prostředí.

Dvořáková varuje: Pozor na nebezpečný trend zastrašování svědků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Hostem úterního pořadu Události, komentáře České televize byla politoložka Vladimíra Dvořáková, která se zamýšlela nad otázkou, co pokračování kauzy Tatra, další z řady korupčních kauz, vypovídá o české politice. Podle Dvořákové kauzy z poslední doby stále více vypovídají především o selhání současných politických elit.

Všechny politické strany se mohou otřásat v základech

"Nemohu říci, kdo je vinen a kdo nevinen. Přesto, když sleduji kauzu v celém kontextu, tak vidím nebezpečný trend, kdy se jednotliví svědkové dostávají do nelehké situace. Svědek, který má odvahu vystoupit a upozornit na určité problémy, čelí nejen pomlouvačné kampani, ale ukazuje se i snaha dát vědět všem dalším potenciálním svědkům, aby raději nevystupovali," hrozila se Dvořáková.

V této souvislosti poukázala politoložka i na politický boj, který se mezi zákonodárci strhl o post vrchního státního zástupce v Praze. Na korupci dlouhodobě prorůstající českou společnost pak poukazují i podnikatelé, kteří varují před tím, že se korupce stává standardní součástí systému a politici proti tomu příliš nebojují. To podle politoložky jednoznačně ukazuje na selhání českých politických elit a zároveň to ohrožuje všechny politické strany v jejich základech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…