EU je naprosto k ničemu. Další úder bruselské organizaci

03.05.2016 9:11

Bývalý ministr financí ve vládě Margaret Thatcherové Nigel Lawson se ve svém aktuálním textu publikovaném deníkem The Telegraph staví proti dalšímu setrvání Velké Británie v Evropské unii. Z jeho pohledu trpí EU deficitem demokracie a členství v této organizaci jeho zemi nepřináší politický, ekonomicky ani bezpečnostní užitek.

EU je naprosto k ničemu. Další úder bruselské organizaci
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Anketa

Která osobnost brojící proti imigraci je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 20542 lidí

Lawson konstatuje, že pro Velkou Británii není „problém“ samotný evropský kontinent, ale pouze Evropská unie. „Evropa a EU jsou dva naprosto rozdílné subjekty. Evropská civilizace se svojí slavnou historií a bohatou kulturou přece existovala dávno před vznikem EU a jistě bude existovat i po zániku EU. Od samého počátku bylo zřejmé, že hlavním důvodem pro evropskou integraci byly politické cíle. Ve Velké Británii a Spojených státech však tento fakt zejména v komerční sféře nebyl tak zcela brán v úvahu,“ uvádí Lawson.

„Řekněme si to upřímně, hlavním důvodem založení EU bylo ochránit kontinent a vůbec celý svět před německým militarismem. Ať už k tomu členství v EU přispělo, nebo ne, tohoto cíle bylo skutečně dosaženo. Německo již nyní nepředstavuje žádnou hrozbu,“ píše Lawson a dodává, že v pozadí evropské integrace byl vždy viditelný klíčový cíl evropské integrace, kterým bylo po vzoru Spojených států založení Spojených států evropských. „A to i přesto, že v Evropě není přítomen ani jeden z atributů, který přispěl k úspěchu Spojených států,“ konstatuje Lawson.

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Právě snahu o vytvoření evropského superstátu považuje bývalý ministr financí ve vládě Margaret Thatcherové za nejzásadnější argument pro brexit. „Ostatně nikdo z britských politiků si něco takového nepřeje. Nedává proto smysl být nadále součástí politického subjektu, jehož zásadní cíle nesdílíme. Premiér Cameron sice tvrdí, že zemi od něčeho takového ochrání, ale to nedává smysl,“ píše Lawson a zmiňuje častou otázku odpůrců brexitu, kteří se často svých názorových odpůrců ptají, jaká je alternativa ke členství v Evropské unii.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Tuto otázku považuje Lawson za naprosto absurdní. „Těžko si představit absurdnější otázku, protože alternativou ke členství v EU je přece to, že v EU prostě nebudeme. Některým Evropanům by něco takového asi způsobilo šok, ale faktem zůstává, že většina světa není součástí EU a mnoha zemím stojícím mimo evropskou integraci se daří mnohem lépe než členským státům Evropské unie. Velká Británie v případě brexitu např. nebude muset do Bruselu posílat ročně 10 miliard liber, za což na oplátku nedostává vůbec nic,“ poukazuje bývalý ministr financí Velké Británie.

„Jistě, britské firmy se budou muset při exportu přizpůsobit předpisům EU, ale to samé přece dělají při vyvážení zboží do USA. Vývoz do zemí Evropské unie navíc představuje jen asi 13 % britského HDP a tento podíl stále klesá,“ upozorňuje Lawson a odmítá také argument zastánců setrvání země v EU, kteří tvrdí, že Velká Británie tak má zajištěnou svoji bezpečnost. „Naše bezpečnost přece nemá s EU nic společného. Jsme přece v NATO a Velká Británie v této alianci patří k předním členským zemím,“ konstatuje Lawson.

Členství v EU považuje britský euroskeptik z hlediska ekonomiky za přímo škodlivé a z pohledu bezpečnosti za irelevantní. „Evropská unie navíc trpí nejenom přebujelou byrokracií, ale také demokratickým deficitem. Zastánci evropského projektu jsou posedlí myšlenkou, že dosažením vzniku Spojených států evropských se docílí dokonalé demokracie. Je však naprosto jasné, že je EU hluboce nedemokratická. Dalším klíčovým požadavkem je to, abychom si vládli sami, což také zahrnuje ochranu vlastních hranic. Členství v EU jde přitom přímo proti vlastní samosprávě. Britové si přejí samosprávnou demokracii. Naši budoucnost máme ve vlastních rukách,“ uzavírá Lawson. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…