EU je vůči teroristům příliš měkká, kritizoval Zeman

27.06.2013 13:05

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v přednášce na berlínské Humboldtově univerzitě kritizoval "měkký" přístup Evropské unie k teroristům. Přirovnal jej k politice ústupků, již prosazovaly západní mocnosti proti narůstající moci nacistů a fašistů ve 30. letech minulého století. Každé vyjednávání s teroristy podle Zemana vede k nárůstu jejich síly.

EU je vůči teroristům příliš měkká, kritizoval Zeman
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se během návštěvy Německa setkal s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Podle Zemana by hlavním úkolem společné zahraniční politiky unie měl být boj proti mezinárodnímu terorismu. Zároveň se vyslovil pro společnou armádu a hospodářskou politiku evropské sedmadvacítky.

Mezinárodní terorismus je hlavní nebezpečí pro 21. století

"Hlavním úkolem zahraniční politiky je bojovat proti mezinárodnímu terorismu, což je podle mě hlavní nebezpečí pro 21. století," řekl Zeman.

"Víme z historie appeasementu, že Hitler, Mussolini a další byli silnější a silnější po jakékoli fázi vyjednávání," uvedl prezident. Politika ústupků měla za cíl zbrzdit rozpínavost nacistického Německa a fašistické Itálie. Západním zemím se přesto nepodařilo zabránit rozpoutání druhé světové války.

EU potřebuje společnou armádu

Zeman ve čtvrtek podpořil také myšlenku společné evropské obrany. EU podle něj potřebuje společnou armádu. Naopak policejní složky by měly zůstat plně v kompetenci národních vlád, uvedl. Zeman připomněl, že v konfliktu na území Bosny a Hercegoviny zasahovaly Spojené státy americké, i když jde o evropské území. Podle něj to byla "ostuda" pro Evropu.

Zeman je v Německu na dvoudenní státní návštěvě. Po příletu do Berlína ho ve středu přijal německý prezident Joachim Gauck, poté jednal i s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…