EU nás chce připravit o igelitky, rozčiluje se Svobodný Mach

16.03.2014 10:32

Šéf Svobodných Petr Mach je proti tomu, aby EU vyřadila ze supermarketů igelitky. Návrh příslušné směrnice už projednává Evropský parlament. Mach na to upozornil v textu, který zveřejnil v rubrice Politici voličům serveru ParlamentníListy.cz.

EU nás chce připravit o igelitky, rozčiluje se Svobodný Mach
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

A co zmíněný návrh přesně obsahuje? „Podle doporučení výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu se má postupně do pěti let omezit počet igelitek v supermarketech o 80 %. Igelitku k nákupu by tak měl dostat už jen maximálně každý pátý zákazník. Členské státy mají igelitky buď zdanit, zpoplatnit nebo zakázat. Zdarma budou smět být jen mikrotenové pytlíky používané dnes na pečivo či maso,“ uvedl Mach.

Podle něj návrh igelitkové směrnice už hladce prošel výborem pro životní prostředí. Zanedlouho by o něm měl hlasovat celý parlament. „Pokud se hlasování nestihne na posledním dubnovém zasedání, bude o návrhu rozhodovat už nově volený europarlament,“ upozornil Mach s tím, že sám kandiduje do Evropského parlamentu jako lídr kandidátky Svobodných. Pokud bude zvolen, zákaz igelitek nepodpoří.

Celý text ZDE.

EU na igelitových taškách prý vadí to, že pokud jsou zahazované mimo odpad, zanášejí moře a ohrožují mořské živočichy. „České igelitky ale v mořích rozhodně nekončí. Proč je tedy chtějí zakazovat i u nás?“ diví se Mach.

Argumentuje i tím, že pokud lidé nebudou mít igelitky zbylé z nákupů v obchodech, budou častěji kupovat role igelitových pytlů na odpad.  „Jinými slovy, zákaz igelitek v obchodě celkovou produkci plastových tašek neomezí,“ míní předseda Svobodných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…