EU prý čeká horké léto. A opravdu nejde o počasí. Mluví se o rozpadu

12.04.2016 11:42

Mark Gilbert z agentury Bloomberg předpovídá, že Evropskou unii čeká mimořádně „horké“ léto. Poukazuje přitom na referendum ve Velké Británii, pokračující migrační krizi a stále bezradnější Evropskou centrální banku. Evropský projekt je prý ve vážném ohrožení.

EU prý čeká horké léto. A opravdu nejde o počasí. Mluví se o rozpadu
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Anketa

Považujete se za české vlastence?

94%
6%
hlasovalo: 13066 lidí

„A to je třeba zmínit také Řecko, které se nachází v pevném sevření mezi Německem a Mezinárodním měnovým fondem. Řecko usilující o oddlužení se v otázce prodeje státních aktiv a důchodové reformy stále nachází na začátku cesty. Bankovní systém je v neutěšeném stavu, a to přitom musí Atény poslat svým věřitelům pět miliard eur v červnu a dalších pět miliard eur v červenci,“ uvádí Gilbert s tím, že takovou finanční částku země k dispozici prostě nemá.

„Deset miliard eur by bylo složité dát dohromady i pro mnohem větší a ekonomicky silnější stát, než je Řecko, pro které tato částka představuje 20 % příjmů z daní za jeden rok. Obávám se, že ještě budeme svědky pořádného cirkusu. S tím, jak se bude blížit termín pro splacení závazků Řecka, bude Brusel čelit britskému referendu o budoucnosti země v Evropské unii. Výsledek referenda není předem zdaleka daný,“ píše Gilbert.

Anketa

Existuje Bůh?

45%
55%
hlasovalo: 16933 lidí

Celý text v angličitně máte k dispozici ZDE.

Gilbert poukazuje také na ztíženou pozici „proevropského“ premiéra Camerona, který je zapleten do aféry Panama Papers. „To se negativně promítne do popularity celé vlády a nahraje příznivcům brexitu. Těžko očekávat, že by něco takového přimělo nerozhodnuté voliče hlasovat pro setrvání Velké Británie v Evropské unii,“ soudí Gilbert a zmiňuje, že se obecně zvyšuje počet Evropanů, kteří se na Evropskou unii dívají negativně.

„Podle posledních průzkumů Evropské komise se v rámci tzv. Eurobarometru na EU dívá negativně 23 % lidí,“ zmiňuje Gilbert, podle kterého je rovněž znepokojující situace na trhu s dluhopisy. „Bylo by jistě předčasné nějakým způsobem panikařit, ale ukazatelé v Itálii, Portugalsku a Španělsku jsou alarmující,“ konstatuje Gilbert a zmiňuje také odmítnutí smlouvy mezi EU a Ukrajinou, proti kterému se postavili minulý týden v referendu nizozemští voliči.

Gilbert soudí, že Velkou Británii mohou v případě odchodu z EU následovat i další země. Připomíná, že uspořádání referenda přislíbila v případě vítězství v prezidentských volbách v příštím roce také šéfka Národní fronty Marine Le Penová. „Načasování nemůže být skutečně horší. V rozmezí několika dní se budou řešit řecké dluhy a případný brexit. Místo odpočinku na plážích budou evropští lídři letošní léto usilovat o to, aby udrželi pohromadě jejich rozpadající se hrad z písku,“ konstatuje Gilbert.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…