EU vám nevoní, peníze z ní vám voní, obvinil odpůrce EU šéf odborů. Zde má razantní pravicovou odpověď

28.05.2014 16:03

Rozhovor s odborovým předákem Josefem Středulou, který vyjádřil znechucení nad úspěchem euroskeptických stran ve volbách do Evropského parlamentu, přiměl k rázné odpovědi zástupce jedné z těchto stran - místopředsedu Svobodných Tomáše Pajonka.

EU vám nevoní, peníze z ní vám voní, obvinil odpůrce EU šéf odborů. Zde má razantní pravicovou odpověď
Foto: Archiv TP
Popisek: Tomáš Pajonk

Novopečený šéf naší největší odborové centrály ČMKOS Josef Středula pro ParlamentníListy.cz vyjádřil své překvapení z volebního úspěchu stran, které ve skutečnosti jsou proti Evropské unii. „Evropská unie je správný projekt, který míří k sociální odpovědnosti, k solidaritě, to je velmi potřebné pro celou Evropu, i pro ty země, které jsou v tuto chvíli ještě mimo Evropskou unii,“ uvedl odborář.

Proto je pro něj zarážející, že se do europarlamentu dostali lidé, kteří tyto hodnoty přímo odmítají. „Tady něco nehraje, peníze jim voní, ale Evropská unie jim nevoní,“ upozorňuje. I on prý má k současnému vedení Unie řadu výtek, ale z úplně opačné strany. „To je totéž, jako když jsme kritizovali vládu Mirka Topolánka nebo Petra Nečase pro reálnou neschopnost řídit stát. Také jsme nekritizovali Českou republiku, ale kritizovali jsme aktuální politiky,“ srovnal.

Rozhovor s odborářem Středulou ZDE.

Ale lidé, kteří prohlašují, že Evropskou unii vlastně nepotřebujeme, by podle něj do jejích institucí vůbec neměli kandidovat. „To je podobné, jako když někdo nechce žít v České republice, ale přesto bude kandidovat do českého Parlamentu. Myslím, že je to úplně postavené mimo reálné uvažování,“ uvedl. A tito lidé podle něj otravují atmosféru do té míry, že tu skutečně vznikl euroskepticismus, ačkoliv bychom měli být spíše spokojení.

Na jeho slova se rozhodl zareagovat Tomáš Pajonk, který v kritizované Straně svobodných občanů vykonává funkci místopředsedy. Podle něj především Evropa není totéž, co Evropská unie. „Prosím pana Středulu, aby se podíval na mapu Evropy podrobněji a ne na tu z prospektu s hvězdičkami, ale na tu z atlasu pro střední školy,“ vyzval odboráře.

Odmítnutí práva kandidovat je podle něj typickým argumentem „evropských“ demokratů. „Kdo má jiný názor než my, tak co sem leze. A když už leze, tak jen pro peníze,“ předestřel jejich uvažování. Například výši platu evropských úředníků rozhodně nenastavili euroskeptici. „Chápu Vaši obavu, odporní kverulanti by vám mohli nahlížet do papírů, chodit na jednání a vědět, jaké další nesmysly na občany připravují zájmové organizace,“ vysvětlil.

Text Tomáše Pajonka ZDE.

Dalším oblíbeným tématem podle něj je „likvidace evropského sociálního modelu“. „To je ten model, který nyní vychovává generaci lidí bez práce. Pohodlně žít ze sociálních dávek a programů, studovat obory bez uplatnění, rekvalifikovat a rekvalifikovat, bez skutečné potřeby,“ píše dál Pajonk. Rozhodně to podle něj nebyl tento model, co založilo evropské bohatství, na němž dodnes Brusel staví.

Středulovo uvažování je podle něj typické chování odboráře. „Prosím všechny odboráře, volte do odborů lidi, kteří rozumí tomu, že dobrá pracovní místa nevznikají na dluh,“ vyzývá proto. „Také tomu pomůže vedení odborů, které rozumí tomu, co průmysl a hospodářství potřebuje. A to určitě nejsou tisíce umělých `sociálně kohezních` pracovních míst,“ vysvětluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …