EXKLUZIVNĚ 6. června letošního roku se stal principál Hrušínský boháčem. Od hlavního města dostal 1,5 milionu

24.08.2018 9:57

S nebývalým zájmem čtenářů se setkal čtvrteční článek ParlamentníchListů.cz o tom, kterak divadlo Jana Hrušínského obdrželo od městské části Prahy 4 dotaci 300.000 korun. To podpořil i starosta „čtyřky" Petr Štěpánek, předseda Zelených. Tentýž Štěpánek pak na zahradě zmíněného divadla přihlížel zahájení kampaně Jiřího Drahoše. Neúspěšný prezidentský kandidát chce na Praze 4 získat post senátora. To ale není jediná dotace, kterou si slavný herec připsal. Naše redakce totiž odhalila další smlouvu. Tentokrát mezi divadlem a magistrátem hlavního města.

EXKLUZIVNĚ 6. června letošního roku se stal principál Hrušínský boháčem. Od hlavního města dostal 1,5 milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hrušínský

Smlouva se datuje k 6. červnu letošního roku. Na straně jedné je v hlavičce uveden ředitel odboru kultury a cestovního ruchu pražského magistrátu František Cipro. Na straně druhé pak Jan Hrušínský, zastupující „eseróčko" Divadlo Na Jezerce. Mimochodem Hrušínský je jediným jednatelem této společnosti. Svůj vklad 200.000 korun splatil beze zbytku a firma – inkriminované divadlo – byla zapsána do registru firem 14. ledna 2004.

Poskytnutí účelové dotace ve výši 1.500.000 korun je podle smlouvy, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, na realizaci projektu „činnost Divadla Na Jezerce v roce 2018. Poskytovatel se navíc zavázal převést grant příjemci na jeho účet dle této smlouvy do patnácti dnů po nabytí účinnosti této smlouvy“.

Jak je dále patrné z výše citované smlouvy: „Divadlo Na Jezerce se zavazuje v kalendářním roce, na který je grant poskytován, uskutečnit minimálně sto padesát představení na vlastni scéně, realizovat minimálně jednu premiéru ve vlastni produkci a udržet průměrnou návštěvnost nad 75 procent". Na tomto místě je nutné dodat, že Hrušínského divadlo se těší výraznému diváckému zájmu a také v recenzích, které jsme prošli, naráží na chválu.

Divadlo Na Jezerce se také směrem k magistrátu zavazuje předložit poskytovateli výroční zprávu za kalendářní rok, ve kterém byl čerpán grant, do 30. 6. 2019 a zveřejnit ji na svých webových stránkách. Divadlo Jana Hrušínského se taktéž „zavazuje vrátit nevyčerpanou část grantu na účet poskytovatele uvedený v záhlaví této smlouvy do 31. 1. 2019“.

Příjemce je rovněž povinen uvádět na všech tištěných propagačních materiálech projektu, jakož i při všech veřejných vystoupeních, hlavní město Prahu a logo hlavního města Prahy.

Připomeňme, že další peníze divadlo získalo z Prahy 4, kterou vede Petr Štěpánek. O něm jsme psali také v souvislosti s neschopností kontrolovat své radní, kteří si na takzvaný reprefond kupují prakticky vše: od alkoholu až po materiál v hobby marketech.

Anketa

Vadilo vám, že dav pískal na Andreje Babiše při pietním aktu před sídlem Českého rozhlasu?

hlasovalo: 22409 lidí

„Poskytovatel (Praha 4, pozn. red.) poskytuje příjemci dle této smlouvy dotaci ve výši 300.000 korun pro užití a čerpání za podmínek dále uvedených v této smlouvě," stojí v oficiálním dokumentu, který máme k dispozici. Příjemce je pak povinen uskutečnit předmětný projekt v rozsahu uvedeném v předložené žádosti o dotaci v termínu do 31. 12. 2018.

Jak je patrné, jen z těchto dvou smluv si Jan Hrušínský na svůj firemní účet připsal částku 1,8 milionu korun z veřejných peněz pro letošního rok. I přesto je trvalým kritikem veřejných poměrů, díky nimž tyto peníze získává. Poslední příspěvek divadla na sociální síti Facebook toto tvrzení jen podtrhuje. „Slušnost je něco jako přání – jednejme spolu zdvořile, naslouchejme si, vysvětlujme a hledejme kompromis. Jiří Drahoš pro nás tyto atributy splňuje, a právě proto si přejeme, aby ho štěstí dovedlo do cíle :-) Ať už se shodneme, nebo ne, buďme k sobě při vyjadřování odlišných názorů ohleduplní – nic to nestojí".

V souvislosti s Jiřím Drahošem, neúspěšným prezidentským kandidátem, připomínáme rovněž materiál ParlamentníchListů.cz z ledna letošního roku. Ten jednoznačně ukazuje na velmi zvláštní postupy a sumy, které během Drahošovy kampaně tekly přes firmu jeho poradce Jakuba Kleindiensta. Drahoš i Kleindienst nebyli schopni na naše dotazy jakkoli reagovat.

Citujme lednový text: „Před prvním kolem prezidentské volby byl Jakub Kleindienst hlavní manažer Drahošovy kampaně. Některá média si jej postupem času začala všímat a světlo světa spatřily detaily z jeho předešlé kariéry. Kleindienst prodal byt Stanislavu Grossovi, který jej nakonec stál křeslo předsedy vlády, Kleindienstovo jméno je spojeno s firmou ML Compet, která manipulovala veřejné zakázky. Jiří Drahoš se tohoto člověka sice letmo zbavil, ale jak ParlamentníListy.cz zjistily, láska k penězům setrvala".

Další detaily včetně výpisů z transparentního účtu kandidáta Drahoše jsme zmapovali ZDE.

Paradoxem popsaného materiálu je i skutečnost, že Hrušínský například v rozhovoru pro Seznam o premiérovi Babišovi řekl, že je jedním z „z nejbrutálnějších kapitalistů tohoto státu". Zmínil se o něm také jako o trestně stíhaném premiérovi, který je veden v seznamech agentů StB. „A to moc důvodů k optimismu nedává,“ sdělil. Na stranu druhou dotaci z hlavního města, které čtvrtým rokem řídí hnutí ANO, Hrušínský bez problémů přijal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…