Ekologové protestují před úřadem vlády. Vystrčili je na chodník

12.09.2012 10:02

Zhruba stovka ekologických aktivistů se dnes ráno sešla před Strakovou akademií, aby protestovala proti surovinové politice ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby.

Ekologové protestují před úřadem vlády. Vystrčili je na chodník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před Úřadem vlády

Protest ekologičtí aktivisté a starostové ohrožených obcí ohlásili minulý týden, ostraha Strakovy akademie tak měla čas přijmout rozsáhlá bezpečnostní opatření. Areál Úřadu vlády obehnali policisté kovovými plůtky, takže demonstranti se musejí vejít na zúžený chodník. Ulici kolem Vltavy policisté úplně uzavřeli.
 

Kubova koncepce podle aktivistů umožní v budoucnu prolomit limity těžby hnědého uhlí na severu Čech a zvýšit těžbu uranu či zlata. Organizátoři akce chtěli ministrům, kteří přicházeli ráno na zasedání předat výzvu, aby surovinovou i energetickou koncepci dnes pouze vzali na vědomí a uložili Kubovi její podstatné doplnění a přepracování.
 

"Zároveň je zapotřebí, aby byla v procesu posuzování vlivu strategie na životní prostředí posuzována energetická koncepce minimálně ve dvou variantách. Jeden z návrhů by se měl aspoň v základních parametrech blížit skutečně trvale udržitelnému a čistému scénáři rozvoje české energetiky," řekl mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos.
 

Kritici Kubova návrhu se obávají, že dokument nezajistí dlouhodobou konkurenceschopnost a udržitelnost domácí energetiky.
 

Nová energetická koncepce má udat směr, jakým se česká energetika bude ubírat v příštích 20 až 30 letech. Materiál se připravuje několik let a doznal řady změn. Různé skupiny se snažily v rámci koncepce prosadit své zájmy. Podle Kuby je hlavním smyslem koncepce modernizovat českou energetiku a zajistit bezpečné dodávky energií za přijatelné ceny pro domácnosti i průmysl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…