Energetický regulační úřad přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun

28.12.2015 15:20

Energetický regulační úřad (ERÚ) přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun. Informovala o tom dnes Česká televize. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše místo předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda úřadu. Regulační úřad rozhodl poté, co nařízení vlády o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů dnes vyšlo ve Sbírce zákonů.

Energetický regulační úřad přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

"Zveřejněním ve Sbírce zákonů nabylo nařízení vlády účinnosti a doufám, že Energetickému regulačnímu úřadu tak už nic nebrání vypsat cenové rozhodnutí na výplatu podpory pro podporované zdroje energie," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Kabinet nařízení schválil minulý týden. Aktuální vyjádření regulačního úřadu ČTK shání.

Energetický regulační úřad již dříve uvedl, že vypíše podporu pro existující zdroje. "Pracujeme s tím, že Evropská komise skutečně tu podporu posuzuje jako existující, jak tvrdí ministerstvo průmyslu a obchodu. My ale ty informace nemáme," uvedl minulý týden mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Pokud podle něj v budoucnu Evropská komise prohlásí, že měla být podpora obnovitelným zdrojům mezi lety 2006 a 2012 posuzována jako nová, bude cenové rozhodnutí vlastně neplatné. Podporu ale ERÚ nevypíše pro zdroje, které se budou připojovat v příštím roce, dokud ji neodsouhlasí Evropská komise.

V pracovním návrhu cenového rozhodnutí úřad výslovně napsal, že má jít o podporované zdroje energie, přičemž podpora "se považuje za existující". "Stejně jako je poskytovatel veřejné podpory odpovědný za její poskytnutí či neposkytnutí, tak je i její příjemce odpovědný za její čerpání, a to i v případech, kdy se jedná o nedovolenou veřejnou podporu," dodává v rozhodnutí úřad.

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok vyplacena podpora nebude, protože by tím překročil zákon. Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise. To by se podle dřívějšího vyjádření ministra Mládka mělo stát zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…