Erdogan: Otřesu celým světem, když mě nepustíte do Německa!

07.03.2017 10:35

Přestřelka mezi Německem a Tureckem pokračuje; turecký prezident Recep Tayyip Erdogan hrozí tím, že pokud mu nebude umožněno vystoupit s projevy v Německu, „otřese celým světem“, informuje deník Independent.

Erdogan: Otřesu celým světem, když mě nepustíte do Německa!
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Zhruba 1,4 milionu Turků, kteří mají právo volit v dubnovém tureckém referendu, žije v Německu. Výsledek referenda by mohl výrazně navýšit pravomoci prezidenta Erdogana, který se tak snaží mobilizovat veškeré loajální přívržence, včetně Turků žijících v Německu.

Vztahy mezi Německem a Tureckem ovšem nejsou ani zdaleka ideální. K výraznému zhoršení bilaterálních vztahů došlo poté, co byl v Ankaře zatčen turecko-německý novinář. V reakci na tuto událost zakázaly německé úřady organizaci politických happeningů ve dvou německých městech cílících na tureckou minoritu.

„Nyní si myslí, že chci jít do Německa. Půjdu, když budu chtít,“ cituje slova tureckého prezidenta deník Hurrieyet Daily News.

„Jestli mě nevpustíte do země nebo jakkoli omezíte mé právo promluvit k tureckému lidu, otřesu celým světem,“ prohlásil Erdogan o víkendu v Istanbulu.

Erdogan se dostal na Západě pod vlnu kritiky poté, co v souvislosti se zákazem vystoupit s projevy ve dvou německých městech na stejné události v Istanbulu obvinil dnešní Německo z „nacistických praktik“.

„Německo nemá nic společného s demokracií. Dnešní německé praktiky se nijak neodlišují od praktik nacistů,“ uvedl prezident Turecka.

Na Erdoganova slova zareagoval Berlín podrážděně. „Takové poznámky jsou absolutně neakceptovatelné,“ zaznělo z Německa.

„Německo nemá ve světě sobě rovných, co se týče dodržování zákonů, tolerance a liberalismu,“ cituje slova šéfa úřadu německé kancléřky Angely Merkelové veřejná rozhlasová stanice ARD.

Tiskový mluvčí Angely Merkelové Steffen Seibert uvedl, že německá vláda důrazně odmítá přirovnání její politiky k nacistickému Německu pod vedením Adolfa Hitlera. „Taková srovnání jen ubírají na váze nacistických zločinů,“ uvedl.

Seibert dále zmínil, že mezi Německem a Tureckem existují velmi silné ekonomické a vojenské vazby. Zároveň ovšem přiznal, že mezi oběma státy existují „hluboké názorové rozdíly“.

Vzájemné vztahy mezi oběma státy se výrazně zhoršily po neúspěšném pokusu o převrat v Turecku z léta loňského roku. Ankara obviňuje Berlín a další evropská centra moci z toho, že vojenské kruhy zapojené do pokusu o převrat dostatečně neodsoudila.

Turecký prezident Erdogan, který je mnohými kritiky obviňován z autoritářských tendencí, obvinil Německo z toho, že podporuje mnohé nepřátele tureckého státu, od kurdských militantů po pučisty.

Erdogan je z druhé strany v Evropě výrazně kritizován za hromadná propouštění a zatýkání soudců, novinářů a dalších osob, které viní z účasti na pokusu o převrat.

Nyní Berlín požaduje propuštění německého novináře, který byl minulý týden zatčen v Turecku a kterého Erdogan označuje za „německého agenta“.

Lídr turecké komunity v Německu Erdogana viní z toho, že je odpovědný za poškození vztahů mezi oběma spojenci ze Severoatlantické aliance.

„Erdogan již zašel příliš daleko, Německo by se nemělo snižovat na jeho úroveň,“ cituje slova Gokaye Sofuoglu britský deník Independent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…