Eurozóně my můžeme leda závidět. Kecy o nezávislosti... Pirát rozetnul anketu o euru, ostatní spíše brzdí

25.07.2022 22:11 | Analýza

Na tom, že zavedení eura v České republice je v současné době i nejbližší budoucnosti nereálné a nevýhodné, se shodli v nedělním pořadu Partie Plus na CNN Prima NEWS předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO). Země by podle nich přišla o samostatnou měnovou politiku České národní banky a možnost využívat kurz koruny. K zavedení eura se oba muži vyjádřili v souvislosti s výzvou staronového předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, který vyzval na sobotním sněmu k diskusi o zavedení eura v rámci vládní koalice. ParlamentníListy.cz se proto v anketě ptaly politiků, zda výše jmenovaní mají pravdu a jestli pro nás euro vůbec někdy výhodné bude.

Eurozóně my můžeme leda závidět. Kecy o nezávislosti... Pirát rozetnul anketu o euru, ostatní spíše brzdí
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí

„Přijetí eura není v současné době vhodné. Omezila by se funkce České národní banky a navíc bychom převzali odpovědnost za obrovské dluhy hlavně jihu Evropské unie,“ vysvětlil Přemysl Sobotka, bývalý předseda Senátu České republiky (ODS). 

„Oba pánové jsou mimo, v eurozóně je inflace poloviční a my můžeme leda závidět. Keců o tom, jak nás nezávislá politika České národní banky uchrání před problémy, se nikdo nenají. Euro už tu dávno mělo být,“ je přesvědčen Mikuláš Peksa, europoslanec Pirátské strany, předseda Evropské pirátské strany.

„Euro není jen ekonomickým, ale také politickým a bezpečnostním faktorem. I když podle mě státy eurozóny jedou v rychlejším pruhu EU a přijetí eura by pro Česko bylo výhodné, nepatří společná měna mezi TOP 10 palčivých problémů, které společnost v současnosti nejvíce trápí. Vzhledem k tomu, že nás nyní v souvislosti s koronavirovou krizí čekají velké ekonomické výzvy a přijetí nové měny je nákladná záležitost, nepředpokládám, že tato vláda euro zavede. Přesto by ale euro mělo být cílem, ke kterému by její kroky měly směřovat,“ uvedl Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL.

„Euro je z dlouhodobého hlediska pro českou ekonomiku a občany výhodné, ale buďme upřímní, tato otázka není na stole, protože Česká republika nesplňuje podmínky pro to, aby bylo euro přijato. Zároveň ale dodávám, že debatu o jeho přijetí bychom měli vést, připravovat se na to, ale do doby, než dojde ke stabilizaci veřejných financí, je vaše otázka spíše akademická,“ konstatoval Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09. 

„Sociální demokracie odmítá zjednodušené výkřiky vlády a hlavní opoziční strany. Potřebujeme opravdu poctivou diskusi. Dnes se každý bojí a rozhoduje se emotivně. Ale děsivé zdražování, inflace a nestabilita je mimo jiné výsledkem i toho, že máme slabou měnu. Euro je budoucnost a země, které ho mají, jsou na tom lépe. Přijmout ho musíme právě tehdy, kdy to bude nejvýhodnější. K tomu ale potřebujeme odpovědnou politiku. Ne výkřiky slabochů, kteří se otáčejí jako korouhvička ve větru,“ sdělil Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě.

„Také si nemyslím, že je vhodná doba pro zavedení eura. Bude těžké, aby ta doba mohla nastat. Zejména po těch chybách, které udělala v nedávné minulosti Česká národní banka. Jednak její politika slabé koruny, kdy se snažila udržet kurz eura na 27 korunách a vydala přes rotačky, dostala je do oběhu, více než dva biliony českých korun. Což způsobilo a dodneška způsobuje české koruně problémy. Reálná hodnota české koruny je mezi 18 až 20 korunami za euro. Pokud se k ní ale budeme přibližovat tak, jak se přibližujeme od ukončení kurzového závazku – což už je několik let – to znamená, že se pohybujeme na nějakých 25 korunách, tak se tam asi nikdy nedostaneme. Vláda, která euro přijme – tak ho přijme v kurzu, který v podstatě ožebračí občany na mzdách, na položkách, které mají v bankách, a samozřejmě poškodí také české firmy – to nebude mít jednoduché. Pokud takovýmito sebevrahy chce být TOP 09 a STAN, tak jim přeji hodně úspěchů. Do té doby, než kurz koruny ve vztahu k euru zreální na rozumnou hodnotu, si myslím, že není možné, aby k takové změně v české ekonomice došlo,“ objasnil bývalý premiér vlády ČR Jiří Paroubek (ČSSD).  

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Euro je pro nás výhodné, odstraňuje kurzové riziko, stabilizuje měnu. Usnadňuje dlouhodobé plánování. Současná míra inflace ukazuje, že nástroje národní banky nejsou dostatečné. Je to dáno strukturální slabostí naší měny. To se nezmění,“ okomentoval Vladimír Špidla (ČSSD), bývalý premiér Vlády ČR a eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.

 

„Konečně návrat racionality. Euro bych nezaváděl ani teď, ani v nejbližší době. Můj názor je v tomto stálý,“ konstatoval Patrik Nacher, poslanec hnutí ANO, místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. „Vždy jsem byl proti přijetí eura a zde zůstávám konzistentní. Současná doba ukazuje, že vlastní měnová politika má velký význam. Nevidím jediný důvod, proč se této výhody vzdát,“ uvedl Marek Novák, poslanec hnutí ANO, člen hospodářského výboru PS. 

„Především vlastní měna ani přijetí eura s drahotou nesouvisí. Vyšší inflaci má východ EU, ať již euro má, anebo nemá. Při pohledu na ČR je zjevné, že vlastní koruna proti inflaci nepomáhá, i když ČNB intervenuje v miliardách za silnou korunu. Aktuálně ČR především neplní tzv. maastrichtská kritéria pro společnou měnu a po zbytek volebního období se to asi nezmění. Význam hospodářské, a tedy i měnové integrace, je tak téma na delší časový horizont. Neodmítejme ho. Teď je ale akutnější téma energetika,“ konstatoval Jiří Dolejš, poslanec KSČM v letech 2002 až 2021.

„Euroskeptici, odpůrci eura a konjukturální politici, kteří mluví podle toho, jak jim ukazují průzkumy veřejného mínění, tvrdí již téměř patnáct let, že ‚přijetí eura pro nás není teď výhodné‘, případně že ‚nejsou proti přijetí eura, ale až to pro nás bude výhodné‘. Kdy to ‚pro nás bude výhodné‘, není však schopen nikdo říci, případně určit jasné datum, kdy bychom euro chtěli přijmout. Přitom vhodný okamžik pro přijetí eura jsme dávno promeškali. Naše ekonomika jde dolů, máme téměř 20% inflaci, prohlubuje se náš deficit státního rozpočtu i celkové zadlužení, kurz koruny vůči euru je udržován pouze za pomoci masivních devizových intervencí ČNB. Hlavní vládní strana ODS, která se celou dobu stavěla proti přijímání společných půjček v rámci EU, chce nyní z toho samého finančního balíku EU přijmout astronomickou půjčku 350 miliard korun. Důvod podle ministra Stanjury: „V EU jsou úroky pouze 1,5 %, zatímco náš stát si musí půjčovat již za více než 5 %!“ Závěr: situace pro nás i českou měnu již lepší nebude, naopak bude rok od roku stále horší. Vláda by proto měla stanovit jasné datum pro přijetí eura a začít dělat potřebné kroky k dosažení tohoto cíle. Jakékoliv další oddalování bude naši situaci jen zhoršovat,“ domníval se Libor Rouček (ČSSD), bývalý europoslanec a místopředseda Evropského parlamentu.

„Což o to, přijetí eura pro nás skutečně není výhodné, teď ani později, takže s oběma pány nelze než souhlasit. A Trikolora má zachování české koruny v programu od samého počátku. Problém je v něčem jiném. Jak s politiky ze současné vlády, tak z té minulé, máme zkušenost, že něco říkají doma a něco úplně jiného pak odsouhlasí v Bruselu. Plyne z toho jediné: musíme se mít pořád na pozoru,“ upozornila Zuzana Majerová, předsedkyně Trikolory.

„Evropa se poprvé od druhé světové války potýká s více krizemi současně. Když euro nemáme doteď, tak to ještě vydrží. Znovu může dojít ke krizi u zadlužených zemí jižního křídla eurozóny a na řadu přijde masivní euroval. To by nám dál mohlo přinést další problémy při zvládání krize po vládě Babiše. Takže nyní není k přijetí eura vhodná doba,“ je přesvědčen František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků, bývalý předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN.

„Souhlasím a je jen dobře, že zástupci největších politických stran ve Sněmovně i Senátu našli pro zavedení eura společného jmenovatele a tím je nevýhoda v této době k přijetí eura. V dnešní době s vysokou inflací, která atakuje hranici 20 % a nastupující hospodářskou krizí způsobené nejen vysokými cenami plynu a elektřiny, by to byla nejen pro naše občany cesta do pekel. Se stotisícovým měsíčním platem se rozhodnutí přijímají daleko snadněji, než se žije těm s průměrnými příjmy a důchody. Proto jsem rád, že politické výkřiky některých eurohujerů jsou jen ojedinělými snahami o zviditelnění,“ myslel si Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016, starosta Čeladné. 

„Souhlasím s oběma. Na euro čas nenazrál a jen tak tato doba nepřijde. Aspoň prozatím,“ upozornil Marian Keremidský, první místopředseda Strany práv občanů. 

„Podle mne je euro pro nás špatná volba. Vždy byla. A dnes přijímat euro by už bylo absurdní,“ myslel si Martin Pecina, ministr vnitra ve Fischerově a Rusnokově vládě, jíž byl také místopředsedou. 

„Je až podezřelé, že se tito dva odlišní lidé shodnou. I když vlastně oba vědí, že je to nyní blbost, tak proč ne, že! Ale aby lidem realizovali přijatelné ceny energií, potravin, aby zkrotili inflaci, to se budou kroutit jak hadi a vymlouvat se jeden na druhého. Bohužel politici této země úplně zapomněli na občany a pro samou servilnost vůči EU a USA nás hodili přes palubu. Místo podpory v těžké době pro lidi nakupujeme stíhačky a další velmi drahé zbraně, ze kterých lidé nemají nic!“ uvedl Leo Luzar, poslanec KSČM v letech 2014 až 2021.

„Tu správnou chvíli jsme na rozdíl od Slováků propásli. Teď, v době ekonomické recese v celé Evropě na to skutečně není vhodná doba,“ konstatoval Milan Urban (ČSSD), bývalý ministr průmyslu a obchodu.

„Euro se nám nikdy nevyplatí. Je to jednosměrná jízdenka a je dobře, že to v ODS někdo chápe. Problémem by mohly být ostatní strany, které euro tlačí. Jako TOP 09 a Piráti. Myslím si, že v blízké budoucnosti pro nás euro nebude nikdy vhodné, jelikož ani dočasné výhody eura nedokážou vykompenzovat výhody, které přináší národní měna pod kontrolou ČNB,“ sdělil Matěj Gregor, předseda spolku Odchod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…