Evropa kritizuje českou reformu penzí, jsou prý třeba další kroky

30.05.2012 15:41

Evropská komise dnes kritizovala plánované penzijní reformy v Česku jako nedostatečné. K dlouhodobé udržitelnosti systému je podle ní třeba provést další změny. Například navrhovaná možnost předčasných důchodů prý podkopává důvěryhodnost a ambice reforem. Praha by podle doporučení Bruselu měla také zajistit korektní využívání peněz z fondů EU, posílit boj s korupcí, či zlepšit kvalitu a dostupnost předškolních zařízení i fungování státní správy.

Evropa kritizuje českou reformu penzí, jsou prý třeba další kroky
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Reformy zavádějící nové penzijní schéma, které byly schváleny loni a které měly nabíhat do praxe od roku 2013, jsou podle Evropské komise relevantní reakcí na potřeby zajistit adekvátní penze v budoucnu. Avšak jejich efektivnost je podle EK omezena mimo jiné nedostatkem opatření k stimulaci účasti lidí v novém systému. Navíc podle komise nové schéma o předčasných odchodech do důchodu navrhované vládou podkopává důvěryhodnost a ambice těchto reforem. Komise rovněž upozornila, že do reformy nebylo jasně dáno spojení věku odchodu do důchodu a očekávané délky života.

Neefektivní a nestabilní

Výzva k dalším změnám v systému penzí je ale jen jednou z řady dalších doporučení, které Brusel pro Prahu má. "Neefektivnosti a nedostatek stability veřejné administrativy nevytvářejí podporující prostředí pro dlouhodobý růst," uvedla EK v jednom z dnešních dokumentů. "Kromě toho i přes relativně nízký poměr dluhu k HDP a nedávné reformy veřejné finance (ČR) ještě nejsou na udržitelné cestě," píše se v něm dále.

EK nicméně připouští, že ČR už k řadě reforem přistoupila, a to nejen v oblasti penzí, ale třeba i daní, státní správy či transparentnosti veřejných zakázek. Klíčovou výzvou prý nyní bude podpora hospodářského oživení a dlouhodobého růstu. K tomu by měla ČR dospět pomocí řady kroků, třeba snížením neefektivnosti a nedostatečné stabilizace státní administrativy, či lepším využíváním potenciálu pracovního trhu.

Konkrétně komise například vyzývá k tomu, aby byl v ČR už konečně přijat zákon o státní službě. Ten je podle EK zásadní podmínkou pro stabilní, transparentnější a profesionálnější veřejné služby. Opakované odkládání jeho přijetí mělo "výrazně negativní dopad na implementaci fondů EU v České republice". ČR je jedinou zemí v EU, který takový zákon ještě nemá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …