Evropská komise hrozí: Dobešův program nedostane z 53 miliard ani korunu

03.02.2012 16:04

Evropská komise pohrozila Česku, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V jeho rámci by ČR měla vyčerpat na dotacích 53 miliard korun. Premiér Petr Nečas tuto informaci potvrdil.

Evropská komise hrozí: Dobešův program nedostane z 53 miliard ani korunu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

„Využití finančních zdrojů tohoto programu je ohroženo. Komise nám vytýká nedostatečné čerpání, výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu,“ potvrdila informaci nejprve pro Euro.cz velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Za období let 2007 až 2013 měla Česká republika vyčerpat 53 miliard v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Nakonec je ale možné, že čerpání peněz se zastaví a ministerstvo školství neobstará nic.

Petr Nečas se dnes kvůli problémům s využitím evropských dotací sešel s ministrem školství Josefem Dobešem. "Šlo o informativní schůzku, kde mi pan ministr sdělil stav čerpání operačních programů a nastínil způsoby řešení. Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí," uvedl premiér.

"Vedení ministerstva školství v tuto chvíli nemá informaci o tom, že by dorazil dopis o pozastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost," řekl prozatím ale mluvčí ministerstva Radek Melichar. Že bude čerpání dotací zastaveno, je prý zatím jen „hrozba“.

Jenže český europoslanec Jan Březina dnes uvedl, že podle jeho informací je zastavení evropských dotací do českého školství "na spadnutí". "Evropská komise začíná považovat situaci na ministerstvu školství za bezvýchodnou a vzhledem ke stupni rozkladu tamního systému čerpání evropských dotací nevidí šanci na zásadní obrat k lepšímu," tvrdí Březina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…