Evropská unie ztrácí podporu. Nově považují za chybu členství v EU také v ...

18.04.2016 14:45

Podpora pro vystoupení z Evropské unie neroste jen ve Velké Británii nebo v České republice, ale také ve Švédsku. Podle aktuálního průzkumu podporuje setrvání země v EU pouhých 39 % lidí.

Evropská unie ztrácí podporu. Nově považují za chybu členství v EU také v ...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Výsledky průzkumu zveřejnila švédská veřejnoprávní televize SVT, pro kterou jej realizovala společnost TNS SIFO. Svůj názor na budoucnost Švédska vyjádřilo 1142 voličů ve věku od 18 do 79 let. Setrvat i nadále v Evropské unii považuje za „dobrý nápad“ jen 39 % oslovených respondentů, zatímco za chybu vstup Švédska do EU označilo celých 21 %. Zbytek voličů nemá na tuto záležitost jasný názor a zůstává nerozhodnuta.

Celý text k průzkumu ve Švédsku je ZDE.

Jak průzkum ukázal, podpora Švédů pro setrvání země v EU za poslední měsíce výrazně poklesla. Ještě loni na podzim totiž podporovalo členství země v evropských strukturách 59 % lidí. Podle oslovených expertů serverem The Local.se nízká popularita EU v očích Švédů úzce souvisí s migrační krizí. „Lidí naslouchají vzrůstající kritice švédských úřadů a politiků na adresu Bruselu. A to zejména ve vztahu s uprchlickou krizí,“ soudí např. politolog Göran von Sydow.

Nechuť vůči evropskému projektu konstantně roste také ve Velké Británii, kde se bude konat referendum o budoucnosti země v EU již za dva měsíce. Podle průzkumu realizovaného agenturou YouGov minulý týden jsou nyní preference britských voličů velmi vyrovnané. O konečném výsledku patrně rozhodnou doposud nerozhodnutí voliči, kterých je přibližně dvacet procent. Cameronova vláda mimo jiné minulý týden rozeslala do britských domácností letáky varující před „brexitem“.

Premiér David Cameron se od samého počátku postavil proti „brexitu“ a snažil se vyjednat v Bruselu několik výjimek, zejména v oblasti přistěhovalecké politiky. Podle jeho kritiků však příliš neuspěl a nekonečnými jednáními bez dosažení hmatatelných výsledků spíš nahrál euroskeptikům. Do čela jejich kampaně za vystoupení země z EU se překvapivě postavil na konci února londýnský starosta Boris Johnson. Pokud 23. června řeknou britští voliči Evropské unii „ne“, lze předpokládat, že se příštím vůdcem konzervativců stane místo Camerona právě Johnson.

Jak se ovšem ukázalo vloni v létě, počet a vliv euroskeptiků sílí také v sousedním Rakousku. Za několik málo dní se jim podařilo podel informací serveru The Local.at sesbírat přes 260 000 podpisů pod petici požadující vyhlášení referenda, ve kterém by se voliči mohli vyjádřit k budoucnost země v Evropské unii. Organizátorům petiční akce se tak podařilo pohodlně překonat požadovanou hranici 100 000, po jejímž překročení se ji musí zabývat vláda. Je tedy možné, že referendum se bude brzy konat také v Rakousku.

Vystoupení z Evropské unii má silnou podporu také mezi českými voliči, kde se v průzkumech pro „czexit“ pravidelně vyjadřuje přes 60 % lidí. Z větších politických stran však tuto ideu zatím nikdo nepodporuje. Pro „czexit“ horují již mnoho let Svobodní, kterým se ovšem zatím nepodařilo překonat pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Parlamentu. Návrh na uspořádání referenda podalo loni na podzim hnutí Úsvit, ale vláda složená z „eurofilních“ stran tuto možnost odmítla. Premiér Sobotka na konci února označil „czexit“ za nesmysl. Prezident Zeman by dle svých slov podpořil aspoň konání samotného referenda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …