Exekucí minulý rok opět přibylo. Hlavně mezi seniory

25.01.2015 18:01

Počet exekucí v České republice se v loňském roce zvýšil o 102.550 na 878.496 případů. Přibývá i zadlužených seniorů, exekuční srážku na důchod mělo ke konci roku 75.315 z nich, tedy zhruba o 4300 více než před rokem. Informuje o tom server Týden.cz.

Exekucí minulý rok opět přibylo. Hlavně mezi seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dlužník, ilustrační foto

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácí zhruba 3,48 milionu důchodů. Exekuce je tedy uvalena asi na dvě procenta z nich. Penzistům bylo loni v exekucích zabaveno dohromady asi 1,5 miliardy korun.

"Za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městské policii, poplatky obcím za svoz odpadu či penále zdravotním pojišťovnám," řekla serveru mluvčí ČSSZ Jana Buráňová.

Podle exekutorské komory čelí exekuci asi 45.000 starobních důchodů. ČSSZ uvádí jiné údaje, protože její data zahrnují i srážky například z invalidních či vdovských důchodů. Mluvčí komory Petra Báčová tvrdí, že si většina seniorů přinesla dluhy ze svého produktivního věku.

Exekuce vždy zahajuje soud na návrh věřitele. Soudní exekutoři tak na jejich počet nemají vliv. Počet exekucí není shodný s počtem dlužníků, jeden dlužník totiž může čelit více exekucím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…