Exkluzivně na PL: Čínský velvyslanec promlouvá o vztazích mezi našimi zeměmi. Mimo jiné uvedl, co konkrétně Čínu zajímá

07.03.2019 20:46

Česká společnost věnuje v poslední době větší pozornost rozvoji čínské ekonomiky. A to v mnoha oblastech. ParlamentníListy.cz v té souvislosti získaly jako jediné médium text velvyslance Čínské lidové republiky Zhanga Jianmina, ve kterém představuje situaci a budoucnost čínské ekonomiky a politiku otevírání se světu. Tento unikátní text nabízíme v nezkrácené verzi.

Exkluzivně na PL: Čínský velvyslanec promlouvá o vztazích mezi našimi zeměmi. Mimo jiné uvedl, co konkrétně Čínu zajímá
Foto: archiv redakce
Popisek: Velvyslanec Čínské lidové republiky Zhang Jianmin

Otevřenost a rozvoj Číny přinese další příležitosti pro vzájemně výhodnou spolupráci s Českou republikou

„Každý rok v březnu se v Číně koná plenární zasedání ‚Dvou shromáždění‘ (Všečínského shromáždění lidových zástupců a Čínského lidového politického poradního shromáždění). V jeho průběhu se v Pekingu shromáždí tisíce reprezentantů a členů, aby zhodnotili zprávu o činnosti vlády a poskytli návrhy a podněty pro budoucí ekonomický a sociální rozvoj Číny. Během zahájení plenárního zasedání před několika dny přednesl premiér vlády Li Keqiang zprávu o činnosti vlády, ve které učinil pevný závazek podporovat všestranné otevírání se světu a jasně prohlásil, že Čína jednoznačně usiluje o rozvoj s vysokou kvalitou. Další otevírání a rozvoj Číny přinese České republice i ostatním zemím ještě více příležitostí ke spolupráci.

Podpora všestranného otevírání se světu je pevným závazkem. Čína v posledních několika desetiletích učinila nepřehlédnutelné pokroky, které se opíraly právě o reformy a otevírání se světu. Prezident Xi Jinping při významných příležitostech opakovaně zdůraznil, že brány Číny se nezavřou, nýbrž se budou otevírat stále víc. Pouze otevřenost může přinést rychlejší pokrok, protekcionismus není řešením. Již v roce 2017 pronesl prezident Xi na zahájení výročního zasedání Světového ekonomického fóra, že protekcionismus je jako zavřít se v temné místnosti. Člověk má pocit, že unikl před větrem a deštěm, ale také se tím izoluje od slunce a vzduchu. Česká republika je vývozně orientovaná země. Čína a Česko pevně obhajují volný obchod, stavějí se proti obchodnímu protekcionismu a proti svévolnému uvalování cel a vytváření obchodních bariér. Premiér Li ve své zprávě také oznámil, že Čína povolí ve více oblastech podnikat čistě zahraničním subjektům, urychlí dosahování návaznosti na běžná mezinárodní pravidla mezinárodního obchodu, bude zvyšovat transparentnost politiky a konzistentnost při jejím vykonávání, vytvoří spravedlivé tržní prostředí s rovným přístupem a spravedlivou soutěží pro domácí i zahraniční podniky, bude posilovat ochranu legitimních práv a zájmů zahraničních obchodních subjektů a bude všestranně posilovat ochranu práv duševního vlastnictví.

Čína usiluje o rozvoj s vysokou kvalitou. Premiér Li Keqiang ve zprávě o činnosti vlády prohlásil, že HDP Číny v roce 2018 vzrostl o 6,6 procenta a celkem přesáhl v přepočtu 300 bilionů českých korun. Cíl pro růst HDP v roce 2019 činí 6–6,5 procenta. Přestože tempo nárůstu se zpomaluje, díky mnohem vyššímu ekonomickému základu je hodnota současného růstu reálně vyšší než před desítkou let, kdy byl nárůst čínské ekonomiky dvouciferný. Důležitější však je, že upřednostňujeme kvalitu rozvoje před rychlostí. Premiér Li zvláště zdůraznil, že musíme koordinovaně zajistit rozvoj s vysokou kvalitou a zároveň ochranu životního prostředí. Česká republika při rozvoji hospodářství věnuje významnou pozornost ochraně životního prostředí a kulturních památek, mnoho jejích zkušeností a postupů může být pro Čínu inspirací a v těchto oblastech máme obrovský potenciál pro spolupráci.

Rozvoj Číny vytvoří více příležitostí pro spolupráci. Čína je největším přispěvatelem k hospodářskému růstu na světě, její podíl na globálním ekonomickém růstu činí dlouhodobě téměř 30 procent. Odhaduje se, že v příštích patnácti letech Čína doveze zboží v hodnotě více než 30 bilionů amerických dolarů a služby v hodnotě více než 10 bilionů amerických dolarů. Postupně se rozšiřující spotřebitelský trh v Číně přinese více příležitostí pro české podniky. V loňském roce vedl prezident Zeman českou delegaci na prvním Mezinárodním veletrhu dovozu v Šanghaji. V brzké době poletí do Pekingu, kde se zúčastní druhého fóra pro mezinárodní spolupráci ‚Pásmo a Stezka‘. Do spolupráce ‚Pásmo a Stezka‘ se dosud zapojilo více než 150 zemí a mezinárodních organizací. Prostřednictvím společné debaty, společné výstavby a sdílení výsledků mohou Čína a Česká republika podporovat další vzájemné napojení v oblastech politiky, infrastruktury, obchodu, kapitálu nebo v lidských výměnách.

Česká republika nabízí mnoho specifických produktů, které jsou konkurenceschopné, jako např. automobily, český křišťál, víno a další. Přestože mezi Čínou a Českou republikou existuje obchodní nerovnováha, kooperační platformy jako ‚Pásmo a Stezka‘, ‚Spolupráce 16 + 1‘ a Mezinárodní veletrh dovozu jistě pomohou českým produktům získat více prostoru na čínském trhu. Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice je připraveno stát se prostředníkem pro rozšiřování spolupráce českých exportérů a podniků s Čínou.“

Zhang Jianmin, velvyslanec Čínské lidové republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…