Exkrementy, hnojiště, politruk, prales drzosti. Takto se rozjeli na síti akademici, když Zeman odmítl jmenovat tři profesory

06.05.2015 12:06

Prezident Miloš Zeman opět rozvířil hladinu veřejného mínění. Odmítl totiž podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů. Jde o docenty Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera, jak sdělil rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Ten prezidentův postoj označil za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod a za znevážení akademické obce Univerzity Karlovy.

Exkrementy, hnojiště, politruk, prales drzosti. Takto se rozjeli na síti akademici, když Zeman odmítl jmenovat tři profesory
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Na to ale reagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček s tím, že prezident měl pro rozhodnutí vážné důvody, které se týkaly minulosti kandidátů. Ke jmenování profesorů má přitom dojít již ve čtvrtek. Jako vždy největší bouři ohlasů na toto rozhodnutí lze najít na sociálních sítích. Zatímco některé jsou „jen“ o pocitech a emocích, některé přicházejí evidentně z dobře informovaných míst.

Akademickou obec znevažuje prý obec samotná – objevilo se na sociální síti

„Mluví-li právě rektor Zima o tom, že se prezident Zeman svým rozhodnutím nejmenovat dva profesory navržené vědeckou radou Univerzity Karlovy dopustil znevážení akademické obce Univerzity Karlovy, sluší se poznamenat, že tím, kdo v posledních letech nejvíce znevážil akademickou obec Univerzity Karlovy (i UK vůbec) byla sama akademická obec. V neposlední řadě také samotnou volbou Tomáše Zimy rektorem. Z tohoto hlediska je Zemanův čin jen dalším exkrementem na hnojišti, které založila sama Univerzita Karlova...“ objevilo se ve středu ve statusu na sociální síti u člověka, který si však nepřeje být veřejně jmenován. Jak sdělil ParlamentnímListům.cz, vyjádření napsal pouze jako sdělení svého postoje pouze svým přátelům – nikoli široké veřejnosti.

Dále Facebook ale přináší též názor, že mezi třemi profesory, které letos prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat, figuruje i Jan Eichler z Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze. Jak píše doslova člověk obeznámený se skutečností, Zemanovo zdůvodnění Eichlerova nejmenování, za kterým stojí jeho údajné „předlistopadové působení v propagandistických útvarech Československé lidové armády“, se dá pokládat prý za relevantní.

Bývalý politruk – ok. Ale není prý jediný..?

„Jasně řečeno, Eichler je bývalým politrukem ČSLA. Je jen zajímavé, že u jiného bývalého politruka, ministra školství Marcela Chládka, tento fakt prezidentovi ve jmenování nepřekážel,“ uvedl doslova na svém profilu člověk, jehož totožnost ParlamentníListy.cz znají, ale respektují to, že nechce být konkrétně jmenován. Podle něj navíc Eichlerův případ nicméně prý potvrzuje, že samotná fakulta mezinárodních vztahů VŠE je pozoruhodnou a zároveň 'odpudivou recyklovnou čelných a často dosti odpudivých komunistických společenskovědních kádrů, vědecky obvykle celkem bezvýznamných'.

Jejich jména a důvody, které ho k takovému prohlášení vedly, posléze ve svém soukromém statusu na sociální síti konkrétně uvádí.  Vzhledem k tomu, že však nejde o profesory, kterých by se týkala aktuální kauza spojovaná s prezidentem Milošem Zemanem, ponechme jejich jména osudu a akademických diskuzím.

Kdyby drzost vegetovala...

V těch se však mnohdy opakovaně a čím dál častěji ozývá velice ostrá kritika úrovně akademického vzdělávání u nás. Proto podle některých není postoj Miloše Zemana v příkrém rozporu s logikou. „Kdyby drzost vegetovala, byl by záhy na místě FMV VŠE jen nepostupný tropický prales,“ řekl ParlamentnímListům.cz k aktuální situaci také historik a archivář Petr Kreuz. Podle něj není patrně tedy prý asi úplnou náhodou, že tam ve Středisku mezinárodních studií Jana Masaryka FMV VŠE působí právě i Zemanem odmítnutý Jan Eichler.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …