Exnáměstkyně Jourová: Systém fondů za problémy nemůže. To lidé

12.06.2012 9:21

Věra Jourová, někdejší náměstkyně ministra pro místní rozvoj, která se dnes živí jako poradkyně v otázkách evropských dotací, promluvila o podle ní špatném systému regionálních operačních programů, tzv. ROPů.

Exnáměstkyně Jourová: Systém fondů za problémy nemůže. To lidé
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

"ROPy jako takové nejsou špatné. Špatní jsou jen lidé, kteří je zneužili," uvádí svůj komentář v Hospodářských novinách Jourová.

"Na věcnou diskusi o rizicích a efektivitě takového řešení vůbec nedošlo. Ze své analýzy jsem si mohla udělat vlaštovky a pouštět je po Vltavě," popisuje Jourová, jak bylo rozhodnuto o přijetí ROPů na úřadu tehdejšího ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka.

Je to alibismus

ROPy samy o sobě nejsou špatné. Proč tedy nefungují tak, jak by měly? Jourová odmítá tvrzení, že 24 programů, které máme, je moc, tudíž že je systém nepřehledný a neřiditelný. To je podle ní zástupná a alibistická argumentace. Naopak je Česká republika podle bývalé náměstkyně velice umírněná v počtu institucí v poměru k rozdělovaným financím.

Argumentuje přitom čísly. "Pro období 2007-2013 máme k dispozici cca 22,5 mld. eur z evropských fondů na tvrdé investice, které se rozdělují prostřednictvím 14 operačních programů včetně ROPů. Máme tedy 14 tzv. řídících orgánů a k tomu jim podřízených 24 subjektů zapojených do procesu rozdělování peněz a kontroly. K tomu máme 1 platební orgán, který za všechny žádá Evropskou komisi o proplácení, a 1 auditní orgán, který to celé má mít pod dozorem," uvádí Jourová. Proti tomu staví příklad východní zóny Německa, která do rozdělování 16 mld. eur zapojuje 90 institucí, 23 platebních orgánů a 20 auditních.

Samostatné systémy jsou správné

Rozdělení do více programů je podle Jourové správné. "Větší počet operačních programů možná přináší větší nároky na koordinaci a zpřehlednění. Zároveň ale skýtá výhodu rozložení rizika", říká a vysvětluje, že pokud by země měla dotace rozložené třeba jen do dvou programů a v obou by byla shledána nějaká závada, Brusel by oba jednoduše zastavil. Nemůže ale zastavit tok fondů do členské země jako takové. "Lze to učinit jen po jednotlivých operačních programech. Takže ty čisté a funkční (existují-li) mají pořád šanci," vysvětluje pro HN Jourová.

"Pokud na jednotlivé ROPy vyšlo po pěti stech milionech eur, je to už taková částka, pro kterou může být vhodným řešením postavit samostatný systém. Je tu ale háček: nesmí do něj vstupovat osobní, lokální či politické zájmy, jak se to bohužel nejspíš stalo u některých ROPů, o nichž se dnes dočítáme v černé kronice," vysvětluje a svůj komentář uzavírá možným východiskem, kterým není rušení jednotlivých programů, alemělo by dojít na nepolitické řešení podepřené precizní analýzou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…