Experti alarmují: Indická mutace v ČR. Hrozí další vlna

31.05.2021 18:54

Experti v Česku našli indickou mutaci a jde údajně o alarmující zprávu. Musíme být prý obezřetní. Na sekvenování půjdou miliony. Rozhodla o tom vláda. Pomoci ale mohou i PCR testy.

Experti alarmují: Indická mutace v ČR. Hrozí další vlna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Respirátory FFP2 a KN95

V České republice se údajně do 21. května objevilo 53 případů jihoafrické a 13 případů indické mutace. Nechyběla prý ani mutace z jihovýchodní Asie. Data na svém webu uveřejnil Státní zdravotní úřad.

Výskyt jedné varianty indické mutace, která se potvrdila u devíti osob, označil Státní zdravotní úřad za alarmující. „Proto je třeba přistupovat s maximální mírou obezřetnosti k možnostem vzájemného importu nežádoucích variant, které by mohly mít za následek další pandemickou vlnu,“ sdělila vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Celkově bylo od začátku roku v Česku provedeno 3,3 milionu PCR testů a 13 milionů antigenních testů. Odhalilo se prý 925 000 pozitivních případů. Vláda schválila na sekvenaci vzorků 161 milionů korun. Cílem je sekvenovat asi 4 000 vzorků měsíčně. Od začátku epidemie jich bylo 2 739, letos bylo do databáze údajně vloženo 2 139 výsledků.

Také ostatní odborníci upozorňují na to, že importy nových variant koronaviru je třeba pečlivě sledovat. Zachytávat by je například podle vědců z iniciativy Sníh měla především opatření na letištích a na vstupu do společného schengenského prostoru EU.

Novou mutaci mohou pomoci odhalit i PCR testy. Podle grafu, jenž z jejich průběhu vzniká, umí laboratoř zjistit, že jde o jinou než běžnou variantu covidu. Takové vzorky se pak zasílají k sekvenaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…