Expertka: Profesor Keller je chytrý pán. Jenže...

23.04.2014 9:38

Kandidátky do Evropského parlamentu nabízejí jako tradičně směsici nejrůznějších kandidátů. Deník Právo se zaměřil pouze na pozici „jedničky“ jednotlivých listin a i přesto dal dohromady pozoruhodné panoptikum. V nadsázce hovoří o nabídce, připomínající „výčet postav z nějakého nového sci-fi filmu“.

Expertka: Profesor Keller je chytrý pán. Jenže...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Jan Keller v Ostravě

Například ČSSD, vítěz loňských sněmovních voleb, podle deníku nejspíš stranický rezervoár vyčerpala, takže nasazuje do čela kandidátky nestraníka - profesora Jana Kellera. Neortodoxní sociolog je podle deníku i přes absenci stranické legitimace jednou z mála autentických levicových osobností, pro vyhraněné levičáky prý dokonce s přídechem „ikony“. „Je to chytrý pán, ale je nemastný, neslaný. Nepůsobí jistě," říká expertka na komunikaci Jana Postlerová. Politolog Josef Mlejnek se obává, že introvertní vědec „není zrovna tahoun“. Mohl by prý oslovit vzdělanější část voličů, ovšem mobilizovat desetitisíce se mu prý nejspíš nepodaří. Také prý proto, že ČSSD nedokáže najít téma, na kterém by se vymezila.

To ODS, která v roce 2009 vyhrála předchozí eurovolby, si své téma našla v petici za zachování koruny coby české měny. A za tématem, stejně jako za celou kampaní a podle některých i za sestavením kandidátky, stojí Jan Zahradil, první místopředseda strany a veterán nejrůznějších zákonodárných sborů již od roku 1990. On sám o úspěch nemá obavy, lidé totiž podle něj v eurovolbách volí podle vztahu k EU. „A všechny ostatní strany kromě ODS jsou eurohujerské,“ vysvětluje.

TOP 09 vede Luděk Niedermayer, známý ekonom. Trpí však prý občas nejistým vystupováním na veřejnosti, proto si s sebou na mítinky jako „frontmana“ vozí předsedu strany Karla Schwarzenberga. Sám však jeho výpomoc vysvětluje tak, že švýcarský občan a příslušník starého šlechtického rodu je „symbolem evropanství“.

Hnutí ANO, politický objev posledních měsíců, proti tomu nasazuje známého diplomata Pavla Teličku, o kterém Mlejnek prohlašuje, že vypadá „tak trochu jako robot“. Sám Telička k tomu říká, že jde do Bruselu především pracovat. „Nestavíme kandidátku podle toho, aby to byly lívance, které každý zná a podle toho je volí,“ říká.

Skupinu lídrů sněmovních stran pak kromě nepříliš výrazného lidoveckého právníka Pavla Svobody doplňují dvě dámy, o kterých expertka na komunikaci Jana Postlerová říká, že si mohou podat ruce v tom, jak podivně působí. „Naučily se jen teze, a ty opakují. Vybočují ze své přirozenosti,“ říká na adresu komunistky Kateřiny Konečné a známé advokátky Kláry Samkové, která vede do Bruselu hnutí Úsvit.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…