Expertka z mise OBSE: Rusové na Ukrajině? Porušení všech lidských práv! Ukrajinci? Také se něco našlo

19.04.2022 18:40

Hostem pořadu Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla Veronika Bílková, expertka na mezinárodní právo, která se účastnila pozorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, podle níž porušují ruští vojáci na Ukrajině lidská práva. Nedopouštějí se také válečných zločinů? A je možné to nade vší pochybnost prokázat?

Expertka z mise OBSE: Rusové na Ukrajině? Porušení všech lidských práv! Ukrajinci? Také se něco našlo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Válka na Ukrajině

Porušování lidských práv na Ukrajině. To bylo první téma, ke kterému se Bílková v pořadu vyjádřila. „Naše mise se netýkala jen lidských práv, ale i takzvaného mezinárodního humanitárního práva neboli práva ozbrojených konfliktů, a i tam jsme zaznamenali porušení jak ze strany Ruské federace, kde je porušení povícero, tak i v některých případech ze strany Ukrajiny,“ zmínila Bílková a uvedla, jaké jsou rozdíly mezi lidskými právy a právy ozbrojených konfliktů. 

„Jsou to obě odvětví mezinárodního práva veřejného, ale zatímco mezinárodní humanitární právo neboli humanitární právo ozbrojených konfliktů se uplatňuje specificky za ozbrojených konfliktů a reguluje, jak se strany v konfliktu mají chovat jedna ke druhé a popřípadě k lidem, kteří se dostanou do jejich moci, třeba k válečným zajatcům nebo k civilistům, tak mezinárodní právo lidských práv se už uplatňuje v době mírové, to nakonec všichni známe z každodenní zkušenosti, a upravuje práva, která my jako občané nebo jako lidé máme vůči státu, na jehož území pobýváme,“ dala všeobecný výklad Bílková a pak se již rozmluvila o konkrétních porušeních lidských práv.

„Zaznamenali jsme porušení velké části těch práv, jimiž jsme se zabývali. Musím se zmínit, že jsme jako mise přijali poměrně široký pohled na lidská práva. Nezkoumali jsme pouze porušení těch, která se asi nabízejí, jako je třeba právo na život nebo zákaz mučení či svoboda pohybu, ale věnovali jsme se celému okruhu práv včetně práv sociálních a ekonomických, jako je třeba právo na vzdělání nebo právo na zdravotní péči, protože i ta jsou velmi důležitá a i ta jsou v tom současném konfliktu dotčena. Zaznamenali jsme tedy porušení víceméně všech lidských práv, která si lze představit. Od už zmíněného práva na život, zákazu mučení, svobody práva na osobní svobodu či na bezpečí až po ona zmíněná práva na vzdělání či práva na poskytnutí zdravotní péče,“ dodala Bílková.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí
Ruská strana se pak podle zprávy pravděpodobně dopustila zločinů proti lidskosti. Proč to slůvko pravděpodobně? „Je to ze dvou důvodů. Tím prvním důvodem je, že veškeré zločiny, ať už jde o zločiny proti lidskosti nebo zločiny válečné, jsou zločiny, které jsou páchané konkrétními lidmi. To znamená, že k jejich prokázání je potřeba nejen zjistit, že se udála určitá fakta, například byl někdo protiprávně zabit, ale je třeba také najít konkrétního člověka, který za to nese odpovědnost. A to my jsme v rámci té relativně krátké mise, na tu misi byly pouze tři týdny, nemohli udělat. Čili ten individuální element tam chybí. To je první důvod. A druhý důvod, specificky u těch zločinů proti lidskosti, je ten, že tyto zločiny mají relativně vysoce nastavený práh spáchání,“ zmínila Bílková, že na místě – tedy na Ukrajině – nikdo přítomen nebyl. 

K jakým závěrům pak mise došla z hlediska porušování lidských práv ukrajinskou stranou? „Pokud jde o ukrajinskou stranu, tak té je věnován větší prostor právě v té části, která se zabývá právem ozbrojených konfliktů. Zaznamenali jsme ale i některá možná pochybení, i co jde o takzvanou lidovou spravedlnost, to znamená situace, kdy je někdo označen za třeba zloděje nebo za ruského špiona a vlastně lidé spontánně začnou toho člověka bít, popřípadě byly zaznamenány i případy, kdy takový člověk následkem té takzvané lidové spravedlnosti zemřel, a zatím nemáme informace, že by tyto případy byly dostatečně vyšetřovány. A dokonce máme indicie, že do některých se zapojili představitelé veřejné moci. Pokud by se to prokázalo, jednalo by se o zásah lidských práv těch konkrétních jednotlivců,“ zmínila také Bílková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…