Exposlanec Šťovíček: Věci veřejné zaplatily daň za nezkušenost

01.11.2013 10:02

Do sněmovny se Milan Šťovíček (STAN) dostal v roce 2010 za VV, letos v květnu přestoupil ke klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých, za něž se ale mandát již obhájit nepokoušel. Proč? Jak zpětně nahlíží na tři roky, kdy usedal do poslaneckých lavic? Co považuje jako zákonodárce za své největší úspěchy? Hovořili jsme také o výsledku předčasných voleb a svěřil se i se svými prioritami, které má nyní jako starosta Litvínova do budoucnosti.

Exposlanec Šťovíček: Věci veřejné zaplatily daň za nezkušenost
Foto: archiv
Popisek: Milan Šťovíček (STAN)

Pane starosto, v roce 2010 jste se dostal za stranu Věci veřejné do sněmovny a letos v květnu jste přestoupil ke klubu TOP 09 a Starostů a nezávislých, za které jste ale v předčasných volbách již znovu do sněmovny nekandidoval. Proč? A co je tak nyní Vaší prioritou do budoucna?

Z vlastní zkušenosti vím, že skloubit práci starosty města a poslance Parlamentu je velmi náročné a vysilující, zvlášť pokud obojí dělá člověk naplno.  A přesto, že nabídka kandidovat za hnutí Starostové a nezávislí v Ústeckém kraji, jako lídr kandidátky TOP 09, byla velmi lákavá, nakonec jsem se rozhodl věnovat veškeré své síly Litvínovu, kde od svého narození žiji a mám zde celou rodinu.

Infobox

Milan Šťovíček (STAN)

Mgr. Milan Šťovíček

* 27. 1. 1958, Litvínov  

V roce 2001 vstoupil do ODS a v červnu 2003 za ni byl zvolen místostarostou Litvínova a později starostou za ODS. V březnu 2009 byl z funkce starosty svými stranickými kolegy odvolán a vrátil se zpět do Scholy Humanitas. V říjnu 2009 rezignoval na všechny funkce a ukončil své členství v ODS. V květnu 2010 byl zvolen jako lídr kandidátky Věcí veřejných v Ústeckém kraji do Poslanecké sněmovny PČR. Od května 2011 působil jako místopředseda této strany a v listopadu 2010 se po komunálních volbách za tuto stranu vrátil na post starosty Litvínova. V dubnu 2012 na funkci místopředsedy Věcí veřejných rezignoval a 1. listopadu 2012 byl ze strany vyloučen, protože i po odchodu Věcí veřejných do opozice stále podporoval vládu. V dubnu 2013 vstoupil do poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů.

Zdroj: Wikipedie

Jste známým odpůrcem prolomení limitů těžby uhlí a vysídlování měst. Co tak považujete v tomto směru za svůj největší úspěch? Budete se touto problematikou zabývat i nadále, byť budou vaše pravomoci již omezené? Anebo se domníváte, že v zákonodárcích například za STAN máte pro své návrhy stále podporu a budete se toho snažit využít?

Jsem rád, že se mi na samém počátku působení v Parlamentu ČR podařilo zakotvit do programového prohlášení vlády závazek zachovat limity těžby, které chrání nejen další existenci Horního Jiřetína, Černic, Litvínova a mnoha dalších obcí, ale také tisíce pracovních míst na Mostecku. Za hlavní úspěch lze určitě považovat odstranění vyvlastňování kvůli těžbě z horního zákona.

Skutečnost, že se po desetiletích bezpráví dostali vlastníci nemovitostí do rovnoprávného postavení těžební společnosti, je skutečným průlomem, a již nyní platí, že bez souhlasu obyvatel či obcí nebude těžba pokračovat.

Otázka zachování limitů těžby je pro naše město stále velmi aktuální a navíc je nyní na stole otázka podstatného zvýšení odvodů z vytěžených surovin. Právě tímto směrem by měl stát zapřít své další kroky tak, aby konečně místní lidé pocítili užitek a výhody z těžby uhlí.

Jak vůbec hodnotíte výsledek předčasných voleb? Překvapil vás něčím? A co očekáváte od dalšího vývoje?

Po minulých volbách jsem byl uprostřed politického povolebního dění a nyní, když sleduji kotrmelce a veletoče některých představitelů, jsem docela rád, že to celé mohu sledovat z povzdáli.

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, velkou příležitostí na řešení problémů s nepřizpůsobivými, které se bohužel nevyhnuly ani Litvínovu, mohly být tzv. sKarty, a je škoda, že právě tenhle nástroj státu se nepodařilo dotáhnout.  Co tak nyní očekáváte v tomto směru od budoucí vlády? Vítězem voleb se totiž dle očekávání stala ČSSD, která se již před volbami nechala slyšet, že se pokusí řadu reforem zrušit a slibuje zásadní revizi sociální politiky Nečasovy vlády.

Není to ani tak o tom, co vítězná strana slibovala, ale hlavně, co ze svých slibů bude schopna prosadit. Obcím by určitě výrazně pomohlo zpřísnění legislativy kolem ubytoven tak, aby z nich už nemohl být výnosný byznys, který platí stát z našich daní.

Jak již bylo zmíněno, poslancem jste se stal za VV, jež před třemi lety sice nad očekávání zazářily, postupem ale jejich sláva uhasínala. Čím si to vysvětlujete? A jakou šanci dáváte straně do budoucna? Byť se předseda strany Vít Bárta do sněmovny nedostal, čtyřem členům VV se to za hnutí Úsvit podařilo.

Přestože VV prosadily do programového prohlášení vlády řadu pozitivních věcí, např. boj proti korupci, přímou volbu prezidenta, zmíněné těžební limity atd., nedokázaly se vypořádat s rychlým vzrůstem a pozicí vládní strany, byla to daň za nezkušenost a rychlý růst.

Do poslaneckých levic jste usedával po tři roky. Jak na atmosféru, které zde panovala, budete vzpomínat? A čím vás zkušenost práce ve sněmovně obohatila?

Byla to pro mne zajímavá zkušenost a jsem rád, že se mi podařilo při své práci poslance prosadit většinu z toho, s čím jsem kandidoval. Jako předseda výboru životního prostředí jsem měl navíc možnost hlouběji proniknout do problematiky životního prostředí a spolupracovat s celou řadou zajímavých a odborně fundovaných lidí.

Starostou Litvínova ale ještě minimálně rok zůstanete. Na co byste se tak chtěl do konce volebního období zaměřit? A budete chtít příští rok mandát obhájit?

Rád bych, aby město dokončilo rozsáhlou rekonstrukci zámku Valdštejnů a přilehlého parku a otevřelo tak veřejnosti jednu z nejvýznamnějších památek Litvínova.

Věřím, že se nadále bude dařit rekonstrukce komunikací a chodníků po celém městě. Pozornost si zaslouží také pokračování v programu Nulové tolerance, péče o naše školy a další snižování energetické náročnosti zařízení budov města.

Vždy jsem byl týmovým hráčem, a pokud budu mít podporu ve svém okolí, například v občanském sdružení Litvínov občanům, budu se rád ucházet o hlasy svých spoluobčanů i v příštích volbách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…