FOTO Berte nás vážně! Vyzýváme vládu, aby... Středoškoláci bojovali za klima v ulicích

03.05.2019 20:04

REPORTÁŽ „Kolaps způsobený změnou klimatu je v plném proudu. Ubývá lesů, sucho, požáry, záplavy. Závažné je znečišťování vody, vysychání půdy, masové vymírání živočišných i rostlinných druhů, nárůst hladiny oceánů, stále extrémnější výkyvy počasí, tání ledovců. Pokud nezačneme jednat ihned, bude již pozdě na změnu. Naše krajina se může změnit k nepoznání. Čeká nás krize energetických a potravinových zdrojů, nárůst masové migrace či šíření epidemií,“ varoval student ve výzvě středoškoláků, kteří pravidelně stávkují za záchranu klimatu v pátek dopoledne. 3. května tak učinili i v Liberci.

FOTO Berte nás vážně! Vyzýváme vládu, aby... Středoškoláci bojovali za klima v ulicích
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Stávka studentů v Liberci

Stávku za ochranu klimatu uspořádali ne poprvé středoškolští studenti v Liberci v pátek dopoledne. Inspiraci k těmto stávkám za klima jim dala šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová a konají se po celém světě. Třetí květnový den byl na severu Čech studený a mírně poprchávalo, takže se před Domem kultury sešlo jen několik desítek převážně studentů středních škol. Jedna z nich, označená jako organizátorka, promluvila jako první. Připomněla, že nedávno se ochrana klimatu řešila i v české Sněmovně. „Polovina poslanců opustila místnost a zbytek věnoval projevu ministra životního prostředí minimální zájem,“ konstatovala. Těsně po první stávce podle jejích slov odmítl ministr Brabec jejich základní požadavek: snížit emise skleníkových plynů na nulu před rokem 2050. „Slíbil však, že ČR začne snižovat emise skleníkových plynů a ustanoví takzvanou uhelnou komisi, jejímž cílem má být plán odchodu od těžby a spalování uhlí,“ prozradila.

Chceme se vyhnout nedostatku vody, přírodním katastrofám, zaplavování pevniny a s tím spojené migraci

Skupina ČEZ dle jejích informací však nahlásila nárůst těžby o osm procent. „Což si dost protiřečí a odporuje. Myslím, že to vůbec není v pořádku. Proto pokračujeme ve stávkování. Nechceme, aby kvůli nám vymíraly živočišné druhy a navždy mizely rostliny. Chceme se vyhnout nedostatku vody, přírodním katastrofám, tání ledovců, zaplavování pevniny a s tím vším spojené migraci. Máme dvanáct let na to, abychom změnili způsob, kterým žijeme. Samozřejmě musí začít každý sám u sebe, ale to vůbec nestačí,“ konstatovala mladá řečnice.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Rozhodující jsou podle ní změny, které můžou udělat politici. „Proto požadujeme, aby začali spolupracovat s vědci a začali jednat v zájmu planety, a ne v zájmu svých peněženek,“ řekla a prozradila, že před pár dny vyhlásil britský parlament stav klimatické a enviromentální nouze. „Je to skvělá zpráva. O to jde, aby nás politici brali vážně a radili se s vědci na tom, co se bude dít dál. Stalo se tak týden poté, co šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová v Londýně vyzvala britské politiky, aby něco udělali pro boj s klimatickou změnou a pro záchranu planety,“ upozornila. Poté studentka připomněla pařížskou klimatickou dohodu, která se moc nedodržuje. „Česká republika k tomu moc nepřispívá. Chceme, aby v tomto nastala změna a na tom, na čem se státy domluvily, se dodrželo,“ vysvětlila s tím, že další stávka bude 24. května.

Stávka za klima v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Další student pak přečetl výzvu vládě České republiky, médiím a veřejnosti o klimatické krizi s názvem Neztrácejme čas! „Osmého října 2018 zveřejnila vědecká obec alarmující stanovisko. Varování mezivládního panelu OSN pro klimatickou změnu žádá transformaci společnosti a odklon od fosilních paliv, abychom globální oteplení udrželi na hranici 1,5 stupně Celsia. Jinak nezabráníme nejhorším následkům.“

Neztrácejme čas, nebo bude pozdě

„Kolaps způsobený změnou klimatu je v plném proudu. Ubývá lesů, je sucho, požáry, záplavy. Závažné je znečišťování vody, vysychání půdy, masové vymírání živočišných i rostlinných druhů, nárůst hladiny oceánů, stále extrémnější výkyvy počasí, tání ledovců. Pokud nezačneme jednat ihned, bude již pozdě na změnu. Naše krajina se může změnit k nepoznání. Čeká nás krize energetických a potravinových zdrojů, nárůst masové migrace či šíření epidemií. V této situaci zkolabuje i ekonomika,“ varoval.

Stávka za klima v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

„V naší zemi vedeme mnoho zápasů. Za svobodu a demokracii, spravedlnost, zaměstnanost, kvalitní zdravotnictví či školství, sociální spravedlnost. jakmile prohrajeme boj s klimatickou změnou, prohrajeme i všechny ostatní,“ domníval se, a je proto dle výzvy nutné začít vést celospolečenskou diskuzi tom, zda při současné spotřebě a čerpání neobnovitelných zdrojů energie, znečišťování ovzduší a vod a masivního kácení stromů je reálné zachování života na Zemi tak, jak jej dnes známe.

„Nenechme krátkodobé ekonomické zájmy zvítězit nad etikou, solidaritou a osobní zodpovědností za přírodu a svět, ve kterém žijeme. Většina řešení klimatické změny je známá. Chybí ale všeobecná vůle realizovat je v praxi. Omezit nárůst globálního oteplování vyžaduje rychlé a rozsáhlé změny a systémová řešení ve všech oblastech. Přispět k nim budeme muset všichni. Zejména v bohatých zemích musíme hledat taková řešení za zmírnění klimatické krize a jejích vlivů, aby byl důstojný život u nás nadále možný,“ upozornil

Poté zmínil klimatickou konferenci v polských Katovicích, která se konala začátkem prosince 2018 za účasti více než dvou set zemí. „Pokud chceme, aby se Česko zařadilo mezi ně, mezi ty, kteří aktivně bojují za okamžité zpomalení klimatické změny, v zájmu občanů a všech obyvatel této planety si přejeme být zemí, která inspiruje k pozitivní změně. Proto vyzýváme vládu České republiky, aby co nejdřív uznala klimatickou změnu jako problém s co nejvyšší prioritou a předložila veřejnosti ambiciózní aktualizované adaptační a regulační strategie. Vyzýváme k urychlení ukončení výroby energie z fosilních paliv, jako jsou uhlí, zemní plyn nebo ropa, a náhradu ekologických zdrojů energie v co největším rozsahu. Vyzýváme veřejné činitele i osobnosti společenského života, aby situaci v oblasti změna klimatu a životního nepodceňovali,“ uvedl student.

Stávka za klima v Liberci. Foto: Oldřich Szaban

Uhlí patří pod zem

Poté na pódiu vystoupil ekolog, zakladatel ekologické organizace Čmelák, bývalý primátor a náměstek Liberce Jan Korytář. „Je vás tady asi padesát ze všech tříd ve stotisícovém Liberci. Minule vás prý bylo víc, ale tohle je málo. Proto mě napadlo pozvat příště i lidi starší, jako jsem já, nebo i důchodce. Aby nás tu bylo více, protože tohle je problém velký,“ upozornil. „Věci, o kterých tady mluvíte, se snažím prosadit, ale není to vůbec jednoduché,“ postěžoval si a vyzval přítomné, že pokud je tato problematika opravdu velice zajímá, ať se zapojí do politiky či do činnosti neziskových organizací. „Klidně přijďte za mnou, řeknu vám, co je potřeba dělat. Práce je milion, ale bohužel málo lidí, kteří jsou ochotní ji dělat,“ konstatoval.

Pak již studenti vytvořili průvod, který udělal kolečko městem. Nesli v něm různé transparenty a hlasitě při pochodu skandovali hesla jako „Uhlí patří pod zem“, „Nemáme už čas“, „Zachraňme planetu“ a podobně. Zvláště pikantní byl vzhledem k počasí pokřik „Je nám teplo“, zazněl i veselý slogan „Zachraňme veverky“. Poté se opět vrátili k Domu kultury, kde proběhlo ještě několik projevů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…