FOTO Betlém tvořený africkými muslimy, Marie s Josefem ve člunu. Italští faráři horlivě plní vize papeže Františka

27.12.2017 22:16

Česko-italská blogerka Monika Pilloni upozornila na letošní velmi svérázné pojetí některých italských betlémů. V duchu tradic otevřenosti propagovaných papežem Františkem mají totiž například v Pise Josef s Marií černou kůži, netají se tím, že mimo roli jsou muslimové a Ježíška v jejich superkorektním betlému představuje jejich černošská muslimská dcera Diarra. A není to jediný bizár v dnešní vánoční Itálii.

FOTO Betlém tvořený africkými muslimy, Marie s Josefem ve člunu. Italští faráři horlivě plní vize papeže Františka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimka s dětmi

V San Miniato Basso, v městečku v provincii Pisa, bylo šestadvacátého prosince uskutečněno představení živého betléma. Otce a matku Ježíše ztělesnil senegalský pár muslimského vyznání. Žijí v provincii Pisa již více než dvacet let. V roli Ježíška je jejich pětiměsíční dcera Diarra. Ke svému komentáři blogerka přidala i potvrzující fotodokumentaci betlémů z italského tisku.

OBRÁZEK BETLÉMU ZDE.

Na další fotografii jsou zase k vidění senegalští protagonisté, kteří jsou ve středu davu pastýřů, pastýřek a římských setníků. „Celkem se na tomto představení podílelo dvě stě padesát osob. Reprezentace byla rozdělena do několika ‚obrazů‘ doprovázených písněmi a textovým komentářem,“ dodala v komentáři na blogu iDNES.cz.

VÍCE V ITALŠTINĚ ZDE A ZDE.

„Přítomný biskup Andrea Migliavacca se navíc snažil obhajovat tuto volbu a řekl, že organizace je zcela na farnosti a že se mu zdálo, že ‚výběr‘ připomíná hodnoty pohostinství a integrace, které leží na srdci také papeži Františkovi,“ dodala blogerka. 

Doplnila, že ve městě Viareggio se zase objevila figurka černého Ježíška.

Původní zdroj ZDE.

Dále připomněla i nejnovější kousek pokrokového faráře Massimiliana Biancalaniho. Faráře z města Pistoia, který se stal „slavným“ tím, že se šel s migranty koupat do bazénu, načež se ukázalo, že jeden z jeho nových přátel je drogový dealer. Nyní své farníky ohromil tím, že do svého kostela nainstaloval vskutku netradičně pojatý betlém. Marie, Josef a Ježíšek na něm jsou vyobrazeni v gumovém člunu. Chtěl se tak nejspíš zavděčit papeži Františkovi, který před pár dny srovnal putování této rodiny do Betléma s cestou dnešních uprchlíků (včetně poznámky, že jim mnozí zavřeli své dveře).

Otec Massimiliano se navíc na svém facebookovém účtu vehementně chlubil už přípravami této vánoční performance. „Poslední přípravy s pomocí skupiny mladých muslimů a křesťanů,“ napsal a komentáře na sebe nenechaly dlouho čekat. „Tolik rouhání v jedné fotografii.“ „Ty jsi stále více nechutnější, knězáku.“ „Opravdu trapné, stejně jako vy, falešný knězi,“ uzavřela blogerka výčet znechucených reakcí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…