FOTO Hořel Korán, do toho kapal vepřový omastek. Na Hané se protestovalo proti zatčení Slovenky za hanobení islámu

21.02.2017 15:58

REPORTÁŽ Při opékání špekáčků vzplál i korán. K velmi bizarní události došlo v pondělí 20. února v Náměšti na Hané, menším městysu nedaleko Olomouce. Asi dvě desítky místních uspořádaly sousedské setkání s opékáním buřtů, při kterém lidé chtěli vyslovit podporu obviněné Slovence Adrianě Melekové alias Sheile S., která nedávno pomočila a spálila korán. Na protest proti stíhání mladé Slovenky připravil podobnou akci na Hané válečný veterán a bývalý policista Martin Zapletal. Na otázku Parlamentních listů, zda si uvědomuje rizika takového činu odpověděl: „Já jsem si tu knihu koupil za své peníze a mohu si na vlastní zahrádce pálit, co chci. Nevidím v tom rozdíl proti tomu, kdybych tady pálil či použil na záchodě listy jiné publikace. Je ale pravdou, že tak chceme vyjádřit odpor proti tomu, jak se slovenské orgány zachovaly k Sheile S.“

FOTO Hořel Korán, do toho kapal vepřový omastek. Na Hané se protestovalo proti zatčení Slovenky za hanobení islámu
Foto: Foto: jas
Popisek: Vyvrcholením happeningu bylo pálení koránu

Martin Zapletal společně s Klárou Fürstovou chtěli uspořádat na podporu Sheily S. protestní happeningy v Praze i Olomouci a k tomu uveřejnili výzvu na sociální síti, kde si ji přečetlo okolo 270 uživatelů, účast pak přislíbilo asi 70 čtenářů vzkazu. Nakonec se do zahrádkářské kolonie v okrajové části Náměšti na Hané dostavily asi dvě desítky sympatizantů z řad místních, ale i lidí z okolních obcí. Dorazily také zástupkyně spolku Naštvané matky z Olomouce. Od začátku měla celá akce spíše pohodovou atmosféru sousedského setkání, kam přijely i rodiny s malými dětmi, které si hned začaly opékat buřty. Kdo očekával tvrdá prohlášení a bouřlivou akci s mnoha transparenty, byl zřejmě zklamán.

„Já se nechci vyjadřovat k minulosti Sheily S., ta mne ani moc nezajímá, ale proč proti té děvčici začali postupovat tak tvrdě, to nechápu. Dokonce do jejího domu měla vtrhnout zakuklená policejní jednotka a udělat tam prohlídku, a to jen proto, že spálila na protest jakousi knihu. To nás s Klárou naštvalo a domluvili jsme se, že uspořádáme protestní mítinky,“ vysvětloval v úvodu akce její podstatu Martin Zapletal.  Ten se ale dál netajil tím, že je odpůrcem nelegální migrace a islamismu. Podle jeho slov by měli uprchlíci v Evropě respektovat společenské poměry i náboženství zemí, do kterých přišli, a nevnucovat nikomu své zvyky.

VIDEO, ZA KTERÉ CHTĚJÍ ADRIANU MELEKOVOU ZAVŘÍT NA ŠEST LET

„Islám nyní nepovažuji za náboženství, ale za ideologii, která je úzce spojena s politikou a má v některých zemích dnes podobný charakter jako fašismus. Já teď jezdím s kamionem po celé Evropě a vidím, jak to tam dopadlo. Ve Francii, ale hlavně v Holandsku, kde často bývám, mají lidé obavy jen projít muslimské čtvrti, aby je tam někdo nenapadl. Nechtěl bych, abychom tak dopadli i v naší zemi,“ uvedl bývalý profesionální voják, který se účastnil misí v Kosovu a v Kuvajtu.

Nicméně před vrcholem akce – pálením koránu – vyzval účastníky, aby nevykřikovali žádná hesla, která by mohla být chápána jako rasistická. Poté si vzaly zejména účastnice happeningu korán, začaly z něj trhat listy a přikládat je do ohně, kde si paradoxně před chvílí opékaly špekáčky a klobásy. Nakonec polil benzínem a zápalil další výtisk „svaté“ knihy muslimů i Martin Zapletal.

Žádná náboženství ani národnosti nám nevadí, pokud nám nevnucují svoje zvyky...

Většina účastníků happeningu se podivovala nad tím, proč je mladá Slovenka ze strany slovenských státních orgánů tak perzekvována, když v mnoha muslimských zemích jsou i fyzické útoky na křesťany i hromadné pálení Bible dost běžné. „Mně je celkem jedno, jestli je někdo Asiat nebo černoch, buddhista, protestant či i muslim, pokud se chová slušně, ctí zvyky země, kam přišel, začne se učit jazyk a pracovat, tedy nezneužívá sociální systém; nic proti němu nemám. Ale s tím, co vidím, že se děje v západní Evropě, zvláště v Německu, kde se začíná zásadně měnit i styl života kvůli migrantům, tak s tím nesouhlasím,“ konstatoval veterán Zapletal. Podobnými názory se prezentovali i další návštěvníci akce.

„My jsme měli u nás v obci na ubytovně kosovské Albánce, se kterými byly problémy, vykrádali zahrádky, napadali lidi, byli dost agresivní. Až se strhla hromadná rvačka se starousedlíky, kde musela zasahovat policie, tak je potom od nás vystěhovali. Mně žádné národnosti nebo náboženství nevadí, ale nemůže se někdo chovat takovým způsobem. Proto mám z většího příjímání islámských uprchlíků obavy. Vždyť nejsme schopni ani po mnoha letech vyřešit romskou otázku, jak bychom pak zvládali tisíce muslimů,“ vysvětloval svoji účast na akci Milan, jeden z návštěvníků ze sousední obce. V průběhu setkání na podporu mladé Slovenky se ale také vykládaly vtipy, zpívalo se a probíraly se i otázky současné české politiky. Akce podle názorů jejích účastníků neměla vůbec agresivní či xenofobní charakter a jejím hlavním cílem bylo upozornit na potlačování demokratických principů u našich slovenských sousedů.

Martin Zapletal (na snímku v popředí) zorganizoval v Náměšti na Hané nedaleko Olomouce akci, na které se pálil korán jako protest proti stíhání mladé Slovenky Sheily S., která nedávno pomočila a také spálila „svatou“ knihu muslimů. Foto: jas

Před akcí vyzval Martin Zapletal (na snímku vpravo) její účastníky, aby se zdrželi jakýchkoliv prohlášení, která by mohla být považována za rasistická. Foto: jas

Listy koránu sloužily pro návštěvníky akce také jako utěrky. Foto: jas

Na akci se opékaly buřty, zpívalo se a vykládaly se vtipy. Foto: jas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…