FOTOGALERIE Podívejte se, jak vedli spoutanou Janu Nagyovou

15.07.2013 10:33

Bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová vypovídala dnes u Obvodního soudu pro Prahu 1 v kauze zveřejnění jejích odměn na Úřadu vlády. U výslechu se většinou odvolávala na svou lednovou výpověď na policii. Řekla, že nyní prožívá psychicky i fyzicky náročnou situaci. Poslední měsíc strávila kvůli obvinění z podplacení trojice poslanců ODS a z nezákonného sledování manželky expremiéra Petra Nečase ve vazbě. Jednání bylo odročeno na 23. října.

FOTOGALERIE Podívejte se, jak vedli spoutanou Janu Nagyovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takto Janu Nagyovou v červnu 2013 předváděli policisté

Jana Nagyová dnes byla přivezena s eskortou do Prahy k soudu a Lidovky.cz průběh výpovědi ohledně kauzy zveřejněných odměn sledovaly.

Její výpověď prý trvala pouze 15 minut. Hned na úvod požádal její advokát, aby mohla vypovídat vsedě. Lidovky.cz píší, že důvod ozřejmila hned úvodem sama Nagyová. " Zažívám nyní náročnou situaci. Fyzicky i psychicky," uvedla před soudem.

Server si všímá toho, že dorazila elegantně oblečená. Na sobě měla černý kostýmek s barevným šátkem a na nohou lakované černé boty na podpatku. Vlasy měla natočené a nezapomněla se ani lehce nalíčit, píší Lidovky.cz.

Na otázky Randákova obhájce prý odpovídala krátkými větami. Působila údajně klidně, ale hovořila potichu a hlas se jí chvílemi lámal. Pozornost v soudní síni prý vzbudilo i to, že Nagyová měla na rukou želízka. Lidovky.cz zachytily dění v síni. "Jako by byl odváděn vrah," komentoval želízka na rukou Nagyové jeden z přihlížejících mužů. "Prosím veřejnost, aby zachovala klid," reagovala na to soudkyně.

Celému líčení byl podle reportéra ParlamentníchListů.cz přítomen Karel Janeček, zakladatel Nadačního fondu proti korupci, pod jehož křídly Karel Randák působí. Novinářům Janeček sdělil, že výpověď Nagyové byla fraška. Dle očekávání byla soudní síň narvaná k prasknutí.

Nagyová si už nepamatuje, jaké částky brala

Výslech trval zhruba čtvrt hodiny. Nagyová u soudu řekla, že od záležitosti uběhlo hodně času a že si nepamatuje, jaké částky v daných měsících brala. Nedokáže tedy říci, zda soudem předložené výplatní pásky odpovídají skutečnosti, uvedla. Nežádá prý žádnou finanční kompenzaci. Oznamovatelem trestného činu prý nebyla ona, ale Úřad vlády, dodala.

K soudu se dnes nedostavil expremiér Nečas, který je jedním ze svědků v projednávané kauze. Podle soudkyně se omluvil z rodinných důvodů a bude předvolán na jiný termín. O tom, že by měl soud dnes vyslechnout i Nečase, se dosud nemluvilo. Obhájce obžalovaného Karla Randáka již dříve uvedl, že na jeho výslechu u soudu netrvá.

Randák vinu odmítá

Obžaloba ze zveřejnění odměn a tedy z neoprávněného nakládání s osobními údaji viní člena správní rady protikorupčního fondu Randáka a někdejší zaměstnankyni Úřadu vlády Lenku Pikorovou. Závažným způsobem prý zasáhli do soukromí a osobního života Nagyové a výrazně zhoršili její pověst. Randák vinu odmítá.

Podle zveřejněných informací měla Nagyová jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30.000 korun, mzda se jí ale několikanásobně zvýšila díky odměnám. Například jeden měsíc měla na výplatní pásce celkem 273.000 korun hrubého, tedy zhruba 190.000 korun čistého.

Žalobci tvrdí, že Pikorová, která pracovala jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala v roce 2011 dvě z těchto pásek Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích. Randák prý dokumenty předal internetovému deníku Insider, který je loni v lednu zveřejnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …