Fabrika končí výrobu, drahý proud. Až vše krachne, uživí se nás desetina

13.10.2021 10:38 | Komentář

Ceny energií nepocítí jen lidé ve svých peněženkách, ale také průmysl. Na Slovensku už omezila výrobu firma Duslo, která používá zemní plyn pro výrobu hnojiv, a hrozí, že pokud ceny nespadnou, tak zastaví výrobu úplně. Slovenský Klub 500 sdružující podnikatele vyžaduje okamžité změny, a to i v obchodování s emisními povolenkami. A situaci komentuje vědec Martin Konvička. Ten upozorňuje, že bez energeticky náročného průmyslu uživí Česko jen milion lidí.

Fabrika končí výrobu, drahý proud. Až vše krachne, uživí se nás desetina
Foto: Repro Duslo a.s.
Popisek: Areál firmy Duslo a.s.

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí

Jak píší deníky po celé Evropě, ceny energií a energetických surovin prudce stoupají. Své následky to už má na Slovensku. Slovenští podnikatelé, sdružení v Klubu 500, upozorňují, že vysoké ceny mohou vést k uzavírání továren, růstu nezaměstnanosti, zdražení základních výrobků a k sociálním nepokojům. Zaměstnavatelé a Slovenská obchodní a průmyslová komora prý podpořili návrh na kompenzaci ceny energií pro obyvatelstvo. Podle Klubu 500 má stát možnosti tento nárůst cen kompenzovat a tvrdí, že energetická a regulační politika jak na Slovensku, tak v EU, je nastavena špatně. A pokud se nezmění, tak firmy prý nebudou mít prostředky na zabezpečení výroby a začnou zavírat provozy.

Zasažen je například slovenský výrobce hnojiv Duslo, který spadá pod holding Agrofert. Firma používá zemní plyn na výrobu močoviny a používá ho značné množství. Její generální ředitel říká, že kvůli cenám plynu bude muset výrobu přerušit do té doby, než budou podmínky příznivější. Už teď je provoz slovenské chemičky ztrátový a je omezený na minimum. Co také generální ředitel firmy tvrdí, je, že kdyby firma měla svůj provoz v Česku, platila by na plynu a energiích o 20 milionů eur (cca půl miliardy korun) ročně méně.

Stát by dle slovenských podnikatelů měl snížit tarify za provoz systému a také by měl platit významnou část nákladů na podporu obnovitelných zdrojů. A tyto změny by se podle výkonného ředitele Klubu 500 měly zavést hned, není s nimi prý možné čekat do roku následujícího. Kromě toho slovenští podnikatelé říkají, že je potřeba zreformovat trh s emisními povolenkami, aby na něm mohli obchodovat jen ti, kdo je potřebují. „Na co jsou bankám emisní povolenky?“ tázal se předseda Klubu 500 v této souvislosti.

K situaci u našich blízkých sousedů se vyjádřil také vědec a protievropský aktivista Martin Konvička. Ten upozorňuje, že rostoucími cenami energií trpí zejména energeticky náročné provozy. Tedy hutní výroba, těžký a chemický průmysl, výroba aut či stavebních hmot.

„Jenže když se nad tím zamyslíte, tak je to přesně to, co začalo během průmyslové revoluce 19. století, která nás zase osvobodila od závislosti na větru, slunci, vodě a práci lidských a zvířecích svalů,“ připomíná vědec a podotýká, že náročná je také produkce integrovaných obvodů (čipů – pozn. red.), ale ta se stejně v Evropě nenachází.

Závěry vyvozuje Konvička dost temné. „To vše jsme měli díky fosilním energiím. No a bez nich to mít nebudeme. Pak si ale uvědomme, že preindustriální Čechy uživily nějaké 2 000 000 lidí – z nichž 90 procent dřelo v potu tváře na polích. A to zde byla základna tažných a jatečných zvířat, bylo kam ta zvířata ustájit atd. Takže bez zvířat ... milion? Zbytek pomře hlady nebo zimou nebo chorobami nebo se vymlátí navzájem. A přesně tam míříme, a tam dospějeme, dokud s euroleftardy neučiníme rázný konec.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…