Fiala: Babička mi říkala, že kdo lže, ten krade. Pinnocchio, dlouhý nos, to jste vy, pálil Babiš

04.06.2023 12:59 | On-line

Premiér Petr Fiala (ODS) a šéf nejsilnější opoziční parlamentní strany a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) se proti sobě utkali v ostře sledovaném duelu pořadu Partie Terezie Tománkové odvysílané v televizi CNN Prima News. Bez servítek si vyříkali, kdo může za inflaci a problémy se státními rozpočty a vzájemně se osočovali ze lží. Předmětem střetu byla i česko-americká obranná dohoda.

Fiala: Babička mi říkala, že kdo lže, ten krade. Pinnocchio, dlouhý nos, to jste vy, pálil Babiš
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Petr Fiala a Andrej Babiš v Partii

Debatu otevřelo téma, co je příčinou inflace a drahoty. Premiér Fiala ukázal na rozhazovačnou politiku Babišovy vlády během covidu, jako důsledek zmínil energetickou krizi, která začala v době krachu Bohemia Energy.

Žádné chyby své vlády Fiala v tomto případě nepřipustil: „My děláme protiinflační politiku jako první vláda,“ zdůraznil premiér. „Také ceny potravin díky naší politice klesly, jsme na dobré cestě, příčiny jsou jasné a my jsme vláda, která s nimi bojuje,“ zopakoval Petr Fiala.

Ani Andrej Babiš nepřipustil chyby své vlády. „My jsme inflaci srazili. Pan předseda mi tu nadával, mluvil o Babišově drahotě, dnes tu máme Fialovu drahotu a chudobu, inflaci dohnal až na 18,6 procent. Vláda neudělala nic, jen fatální chybu, že v únoru 2022 nezastropovala ceny elektřiny u výrobců,“ dodal s tím, že to vládě ale vyhovuje a raději daní lidi.

„V inflaci totálně selhali, mohli vykoupit sto procent ČEZu. Zaplatili jsme sta miliardové zisky výrobcům elektřiny. Je zákeřné, že si vláda vymyslela pojem bankrot České republiky, aby mohla lidem vzít peníze, lidé žijí z úspor, které jsme jim dali, na to jsem pyšný,“ zdůraznil šéf hnutí ANO.

Osočování pokračovalo bez ustání. Fiala kontroval, že Babišova vláda způsobila inflaci a ani nedělala nic s důchodovou reformou. „Ať se každý podívá, v jakém stavu jste nám zemi předali,“ bránil se Fiala.

Argumentační souboj obou pánu gradoval, až před sebou začali šermovat svými grafy, kde se na základě svých připravených čísel přeli o to, kdo skutečně může za vysoké schodky a inflaci.

Expremiér Babiš opět důrazně zopakoval. „My máme skvělé finance, ale pan předseda lže o tom, že nám hrozí bankrot, říká to zákeřně, aby vzali lidem peníze. Vláda nemá ráda lidi, zdanila je inflací a teď je zdaní navýšením daní,“ konstatoval Andrej Babiš s tím, že tato vláda je asociální.

Vůči Fialovi se následně ohradil, že se jen vymlouvá na Ukrajinu, že jeho vláda zrušila EET a žádal přesná čísla kolik jí stáli ukrajinští uprchlíci.

„Vy když zjišťujete, že je něco levné, tak to zdaníte,“ smál se Babiš. „Jste extrémní levice, s Piráty,“ pokračoval Babiš. Kdyby chtěl Fiala šetřit, propustil by podle něj hned druhý den alespoň 100 státních úředníků z Úřadu vlády.  

Ministra financí Zbyňka Stanjuru z ODS označil Babiš za nekompetentního. „Oni nechápou, že existují i příjmy, že se máme z krize proinvestovat, oni tím ničí ekonomiku. Rozpočet na rok 2024 je úplná katastrofa, je to absolutně amatérská vláda,“ dodal Babiš.

Následně dodal, že Fiala se na premiéra vůbec nehodí: „Už jsem řekl premiérovi, že se na premiéra vůbec nehodí, dnes je na stejné vlně jako Piráti,“ řekl s tím, že řízení vlády by měl předat českobudějovickému hejtmanovi Martinu Kubovi (ODS). „Pan premiér to řídit neumí,“ řekl.

Předseda vlády se ohradil, aby mu Babiš neplánoval budoucnost: „Je to nehorázné, nedemokratické, nezasahujte do naší personální politiky. Vám se nelíbí výsledky voleb, ale rozhodují voliči, ne vy o tom, kdo bude dělat další věci,“ upozornil Fiala svého premiérského předchůdce.

„Jednáte populisticky, ale žádné recepty nemáte! Nelžete tady, jak která vláda investovala. Naše vláda dala na investice nejvíc v historii, šetříme na provozu státu a dostali jsme pod kontrolu finance, které se u vás kontrole vymkly. Je vidět, že tomu vůbec nerozumíte,“ vracel Fiala úder Babišovi a oháněl se konkrétními čísly.

Bývalý premiér si po chvíli stěžoval, že nedostává k mluvení prostor jako Fiala. Moderátorka Tománková jej mírnila, že prostor dostávají spravedlivě stejný, Babiš ale poznamenal, že mu premiér neustále skáče do řeči.

Babiš žádal po Fialovi přesná čísla, nelíbilo se mu, že se „vymlouvá“ na Ukrajinu. „V roce 2022 jste se staral jen o Ukrajinu, na naše lidi jste kašlal. Za 534 dnů tato vláda nic pro lidi neudělala, životní úroveň klesla,“ rozčiloval se Babiš nad aktuálním rekordním deficitem 271 miliard a tím, že vláda jen bere důchodcům, ale nesmyslně ruší EET.

Nato jej Fiala obvinil ze lži. „Kdo lže, ten krade, a do pekla se hrabe,“ citoval Fiala Babišovi svou babičku, když jej obvinil, že bere peníze důchodcům. Zdůraznil, že nárůst důchodů je podle něj dostatečný i podle valorizačního vzorce ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL)

Na následující Babišovu oponenturu se chytal Fiala za hlavu a zoufale dodal: „Je to série nesmyslů, až si je člověk nemůže zapamatovat, nehorázné,“ kroutil hlavou. Dodal, že důchodci získali kompenzaci inflace v plné výši a za jeho vlády důchody rostly. „Lidé vidí, že jsme jim pomohli,“ věří Fiala.

Opozičník Babiš si nenechal líbit slova o tom, že vypouští z úst lži, to naopak dělá Fiala: „Pan předseda říkal, že lžu, ale já nelžu. Vy lžete kontinuálně! Lžete ráno, na oběd, je to nehorázné, že si dovolíte tohle říkat,“ pozastavoval se. Fialu přirovnal k pohádkové postavě Pinocchia: „Znáte tu pohádku o Pinocchiovi, jak má dlouhá nos, jak lže?“ smál se.

Jako příklad lži zmínil předvolební sliby o nesnižování daní. „Zradili jste lidi, ženete je do chudoby. Vymysleli jste si, že nám něco hrozí, přestaňte lhát, předejte funkci někomu, kdo tomu rozumí. Já nerozumím politologii, vy nerozumíte ekonomii,“ vyzýval Babiš opakovaně Fialu k rezignaci na post premiéra, protože i přes zmíněné sliby v konsolidačním balíčku daně zvyšují.

Pře o prezentování lži pokračovala v podání Fialy: „Pan Babiš s tím lhaním mluví o sobě, lže ráno, večer, odpoledne. Vy jste také ve volbách nesliboval, že zavřete školy, zastavíte podnikání, ale musel jste to udělat, protože byl covid. Tak když čelíme agresi na Ukrajině, musíme upravovat politiku, co jsme před volbami slibovali,“ argumentoval Fiala.

Zdráhal se přímo říct, že své předvolební sliby ohledně nezvyšování daní skutečně nedodrželi. „Je mi nepříjemné, že musíme sahat do daní, když by nebyly dopady agrese na Ukrajině, nemuseli jsme to upravovat,“ hájil Fiala zvyšování daní.

„Chceme, abychom to rychle schválili a nedělali z toho téma pro ruskou dezinformační scénu,“ popsal vládní přístup Fiala.

Andrej Babiš také vytáhl téma česko-americké obranné dohady. Upozornil, že lidé mají silné obavy, co pro naši zemi bude tato smlouva znamenat. „Potřebujeme znát detaily, lidé mají oprávněný strach, že tu budou cizí vojska a když Řehka mluvil o válce, tak pak mají strach, že ty rakety přiletí k nám,“ uvedl a zajímal se, zda vláda v této věci zlepší komunikaci.

Premiér se zlobil, že Babiš hraje opět s populistickou kartou. „Je to zveřejněné, všichni ví, čeho se to týká, žádné základny tu být nemohou, nebudou, nikdo to neplánuje,“ ujišťoval. „Vaši poslanci ví o čem ta smlouva je, tak lidem řekněte, že nemusí mít obavy,“ uvedl.

„Je to bezpečnostní otázka, chceme, abychom tu smlouvu jasně, rychle schválili a nedělali z toho téma pro ruskou dezinformační scénu,“ popsal vládní přístup v této otázce premiér Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala opět předvedl, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTecumseh , 04.06.2023 14:48:53
že ničemu nerozumí, nic neví a papouškuje jen to, co mu jeho poradci a elektrikář Stanjura nabulíkovali. Nevím, která země ještě má tak hloupého premiera.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…