Fiala: Byli jsme chudí, jsme vyspělí. Šetřete elektřinou, je to morální

01.01.2023 20:17 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) v novoročním projevu ocenil, že se Češi a Slováci rozešli mírovou cestou. Poděkoval i za solidaritu Čechů vůči uprchlíkům z Ukrajiny. Hovořil i o vyspělosti České republiky i šetření elektřiny a plynu v současné energetické krizi.

Fiala: Byli jsme chudí, jsme vyspělí. Šetřete elektřinou, je to morální
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala

„Vážení spoluobčané, právě dnes slaví náš stát třicáté narozeniny. 1. 1. 1993 vznikla samostatná ČR. Byla zrozena v obtížných podmínkách začátku 90. let,“ začal Fiala vzpomínkou na rozpad Československa. „Česká republika se stala samostatným státem, protože dva národy se před třiceti lety rozhodly a domluvily se u jednacího stolu. Zvládly to se vzájemným respektem a především pokojně, mírovou cestou. Obě země úzce spolupracují. Slováci jsou naši blízcí přátelé,“ řekl Fiala, že je to výjimečný vztah. „Je dobré si připomenout právě teď, když nedaleko hranic se Slovenskem se odehrává brutální válečný konflikt,“ dodal.

„Můžeme na sebe být za těch třicet let právem hrdí. Začínali jsme jako chudá země. Naším hlavním cílem bylo zvládnout přechod mezi demokraticky a ekonomicky vyspělé země. Naší touhou bylo stát se členy NATO a EU. Dnes, na počátku roku 2023, to bereme jako samozřejmost. Jsme součástí demokratické Evropy a naši bezpečnost chrání naše členství v NATO. Díky tomu máme my i naše děti šanci žít daleko lepší život než většina lidí na této planetě,“ dodal Fiala.

„Dokázali jsme, že umíme držet při sobě, že umíme podat pomocnou ruku, když se ten druhý ocitne v nesnázích,“ vzpomněl například Fiala povodně před dvaceti lety i řádění tornáda na Moravě loni. „Společně jsme se v uplynulých letech dokázali radovat z úspěchů,“ popsal rovněž Fiala a vzpomněl umělce, sportovce i vědce. „My všichni jsme součástí sebevědomé České republiky. A týká se to i dvou událostí právě skončeného roku. Tou první je neuvěřitelná solidarita s válečnými uprchlíky. Statisíce českých rodin jim dokázaly nabídnout pomoc. Tato solidarita má obrovskou hodnotu i pro nás samé, ukazuje to kvalitu i sílu naší společnosti. Tím druhým momentem je zodpovědnost, kterou přistupujete k nutnosti šetřit plynem a elektřinou. Tím také pomáháte naší ekonomice a naší republice. Chtěl bych vám za to z celého srdce poděkovat. Právě takové věci dělají z České republiky sebevědomou a respektovanou zemi,“ dodal Fiala.

„Posledního půl roku jsem strávil stovky hodin na jednáních, konferencích,“ poznamenal k předsednictví Evropské unie premiér společná jednání s eurounijními a evropskými představiteli. „Zabývali jsme se naší společnou bezpečností, řešili jsme, kde obstarat plyn i ropu. Všichni věděli, co představuje Česká republika. Oceňovali naši kompetenci a naše jednání a byli ochotni akceptovat naše návrhy a postoje,“ sdělil a zdůraznil, že Česká republika není malým státem. „Podle počtu obyvatel jsme devátý nejlidnatější stát z 27 zemí EU. Nepatříme ani podle prosperity někam na konec. Je třeba, abychom si to uvědomovali a naučili se podle toho uvažovat, vystupovat a jednat,“ sdělil Fiala. „Evropské předsednictví, za něž nyní sklízíme chválu, je dobrým příkladem takového přístupu,“ dodal.

„Máme velkou šanci vše dobře zvládnout, i když nás to bude stát hodně peněz i sil. Vojenský útok Ruska na Ukrajinu nám ukázal, že naše bezpečnost není samozřejmost. Je nutné naší obraně a bezpečnosti věnovat patřičnou pozornost. Málo jsme se věnovali armádě, neplnili jsme dosti naše sliby vůči našim spojencům v NATO. Musíme mít silnou, moderní armádu. I my pomáháme těm, kteří ukazují odhodlání a sílu se bránit. Občas někde zaslechnu, že bychom měli raději usilovat o mír. Ale budování kolektivní obrany je jediná cesta, jak si mír dlouhodobě udržet,“ míní Fiala.

„Se stejnou intenzitou pracujeme i na komplexní přeměně naší energetiky. Naším cílem musí být plná energetická bezpečnost a suverenita České republiky. Tedy stav, kdy budeme mít více dodavatelů. Je to cesta dlouhá a náročná, protože energetiku nelze změnit z měsíce na měsíc,“ podotkl Fiala, že první výsledky máme na stole. „Plynu máme pro tuto zemi dostatek,“ podotkl Fiala.

„Někteří politici se vám snaží namluvit, že vysoké ceny elektřiny se dají zkrotit nějakým opatřením. Není to pravda,“ poukázal Fiala na zastropování cen pohonných hmot v některých státech. „My jsme věděli, proč jsme vyšli složitější cestou. Máme dostatek pohonných hmot a za nižší cenu, než když započala válka na Ukrajině,“ zmínil Fiala.

„Věřím, že se naplní předpovědi expertů a že opatření, která dělá naše vláda, se začnou již pozitivně projevovat. Že se drahota začne umírňovat. Chci vám slíbit, že vláda se k tomu bude snažit maximálně přispět,“ podotkl Fiala. Úspory by podle něj neměly zbrzdit mimo jiné investice v dopravě.

„Rád bych zdůraznil jednu věc. Vládní strop není nástroj, jak pro všechny zajistit levné ceny elektřiny a plynu. Vládní strop je pojistka. Osobně bych si přál, aby ceny plynu a energie byly mnohem nižší. Ale strop byl zvolen tak, abychom jako stát si jej mohli dovolit,“ nechal se slyšet Fiala a vyzval občany, aby se lidé neostýchali využít státní podpory. 

„Vážení spoluobčané, neprožíváme lehké období, žijeme ve složité době plné nejistot a nových výzev. Pro nás všechny. Máme za sebou dva roky obav a omezení kvůli nemoci covid-19. Když to vypadalo, že je to za námi, dopadly na nás důsledky války, energetická krize,“ zmínil Fiala, ale vyzval k tomu, aby lidé neztráceli naději. Žádné kouzlo však podle něj neodstraní staré problémy. „Naší cestou je systematická politika, systematická práce, ze které naše země vzejde bezpečnější, více prosperující,“ řekl premiér, že chce dodat odvahu a naději do roku 2023.

„Nebude to jednoduchý rok, ale zvládneme ho. Jako jsme zvládli předchozích třicet let. Tím jsem si zcela jist,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

stydím se za premiéra loutku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 02.01.2023 7:42:31
fiala se jako užitečný idiot určitě osvědčil, to jak si nechal líbit když na něj pořvávali v ep nebo ho ignorovali při pražské schůzce macron a spol. úplně stačilo

|  10 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…