Fiala: ČR je připravená vyslat na Rhodos vládní letadlo, pomůže i armáda

24.07.2023 6:30

Česko je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připravené vyslat na řecký ostrov Rhodos letadlo a pomoci při případné evakuaci Čechů.

Fiala: ČR je připravená vyslat na Rhodos vládní letadlo, pomůže i armáda
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Petr Fiala v Partii

Premiér to uvedl na twitteru poté, co situaci řešil s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). Později dodal, že armáda má pro případnou pomoc připravená dvě letadla. Kvůli požárům na jihovýchodě Rhodu musely být evakuovány stovky českých turistů. Některé cestovní kanceláře vypravily pro své klienty v noci repatriační lety.

„Jsme v kontaktu s českými občany, diplomaty i cestovními kancelářemi. Zástupci Ministerstva zahraničních věcí pomáhají lidem přímo na místě. Jsme připraveni vyslat vládní letadlo a poskytnout pomoc při případné evakuaci našich občanů,“ uvedl ministerský předseda.

Pokud repatriační lety cestovních kanceláří nebudou stačit, zapojí se do evakuace českých občanů armáda. Připravené jsou letouny Airbus a CASA. „Ministryně obrany Jana Černochová mi potvrdila, že armádní letadla jsou připravena okamžitě odletět do Řecka, pokud si to situace vyžádá,“ uvedl Fiala. Zástupci ministerstva zahraničí, kteří na Rhodos odcestují, vyhodnotí situaci přímo na místě a jsou připraveni případnou repatriaci organizovat. „Veškeré kroky vláda koordinuje s řeckou stranou tak, aby nevznikly komplikace,“ dodal premiér.

Podle odhadů ministerstva zahraničí je na ostrově 4000 až 5000 českých občanů. Velké části se ale evakuace netýká, jsou v místech, která ohněm ohrožená nejsou. Mateřská skupina cestovních kanceláří Exim Tours a Fischer v noci vyslala repatriační let z Prahy, který přepraví Čechy z nejvíce zasažených oblastí. Stejně tak učiní Čedok.

Vládu kvůli postupu při evakuaci turistů kritizovali zástupci opozice. „Může se nám to líbit, nebo ne, ale politika je někdy o symbolech. A to, že tahle vláda pošle tisícům Čechů na hořícím ostrově Rhodos dva konzulární úředníky, a ne naše letadlo, které by je přivezlo domů a které jindy vláda velmi ochotně půjčuje, je symbol jako blázen,“ napsal na twitteru poslanec Radek Vondráček (ANO).

Zástupci diplomacie v uplynulých hodinách uváděli, že ministerstvo je v kontaktu s cestovními kancelářemi, které dopravu zajišťují. Vrchní ředitel právní a konzulární sekce Ministerstva zahraničních věcí Martin Smolek ČTK dopoledne řekl, že není problém s leteckou dopravou Čechů z Rhodosu do Česka, protože letiště normálně funguje. Podle něj jsou větší problémy s přepravou po ostrově, chybí vozy taxi a autobusy částí území neprojedou. Ministerstvo proto řešilo hlavně to, jak dostat turisty na letiště.

Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na twitteru už dnes dříve uvedl, že vyslání vládního speciálu zatím nebylo potřeba. „...Pokud by to bylo potřeba, vládní letadlo pro naše lidi na Rhodos samozřejmě pošleme. Zatím cestovní kanceláře jejich přepravu zpět do ČR zvládají a o pomoc nepožádaly,“ napsal. Vyzval veřejnost, aby nepropadala panice a sledovala spolehlivé zdroje informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pokud jsou ovšem na Rhodu ukrajinští turisté,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 24.07.2023 7:13:38
budou odsunováni českým speciálem jako první, protože mají nezměřitelně větší hodnotu, to snad naši občané dokáží pochopit, ne? :-(

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…