Fiala byl varován. Foldyna: Nová vláda potáhne Česko ke dnu

16.12.2021 12:14 | Ze sítí

Poslanec SPD Jaroslav Foldyna poznamenal pár slov ke jmenování Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Ocenil, že se prezident Miloš Zeman zachoval v souladu s demokratickými principy. Fialova vláda ale podle jeho názoru Česko dotáhne ke dnu. „Ano zavede. Přáli si to ti, co je zvolili,“ uvedl doslova.

Fiala byl varován. Foldyna: Nová vláda potáhne Česko ke dnu
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Jaroslav Foldyna (SPD)

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček dával ještě minulý týden najevo, že prezident Miloš Zeman v žádném případě nejmenuje Jana Lipavského ministrem zahraničí. Ať už kvůli kritickému postoji pirátského poslance vůči Izraeli nebo kvůli tomu, že by připustil možnost uspořádání setkání sudetských Němců a jejich potomků na území České republiky.  

Ale v pondělí 13. prosince se náhle vše změnilo. Po schůzce s prezidentem Zemanem v Lánech premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že Miloš Zeman jmenuje celou vládu, tedy i Jana Lipavského.

Podle poslance SPD Jaroslava Foldyny tím prezident ukázal, že mu jde o zachování demokratických principů. Vláda Petra Fialy bude mít ve Sněmovně jasnou většinu, prezident si je toho vědom a proto nechtěl jmenování vlády nijak zdržovat. Foldyna připomněl, že za to, jak špatná tato vláda bude, neponese odpovědnost prezident, ale její členové a také poslanci, kteří budou ve Sněmovně tento kabinet držet u moci.    

„Pan prezident panu Fialovi sdělil své výhrady k osobě pana Lipavského. Pan Fiala i přes tyto výhrady na panu Lipavském trval, a to natolik silně, že byl ochoten ve věci podat ústavní žalobu. Na rozhodnutí Ústavního soudu bychom ovšem museli čekat řádově měsíce a tolik času dnes ČR nemá. Proto předpokládám, že prezident Zeman je ochoten jmenovat pana Lipavského ministrem zahraničí především v zájmu rychlého předání exekutivní moci koalici, která, podle všeho, má v Poslanecké sněmovně většinu. Krok prezidenta tedy vnímám hlavně jako snahu o posílení demokratických principů v zemi. A protože pan Fiala na varování, či doporučení prezidenta nedbal, tak za složení a fungování budoucí vlády ponese odpovědnost jen a jen on sám. Strany pětikoalice mají většinu, a proto budou vládnout a za svou vládu ponesou zodpovědnost. Nemusí se nám to líbit, ale takto zkrátka demokracie funguje,“ konstatoval poslanec na sociální síti Facebook.

V diskusi pod svým příspěvkem Foldyna poznamenal, že vláda Petra Fialy potáhne Českou republiku ke dnu. Zdůraznil však také, že si to přáli voliči, kteří z Fialy udělali premiéra. „Ano zavede. Přáli si to ti, co je zvolili,“ uvedl doslova.

Jaroslav Foldyna promluvil

Jaroslav Foldyna promluvil
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…