Fiala na klimatickém summitu v Dubaji. Nabádal k využití jádra

02.12.2023 14:43 | Monitoring

Po britském králi Karlovi III., papeži Františkovi a dalších státnících promluvil na mezinárodní konferenci World Leader´s Summit UNFCCC COP28 v Dubaji i český premiér Fiala. Oznámil, kolik Česko zaplatí do klimatického fondu a nabádal, že řešením klimatické krize může být využití jaderné energie.

Fiala na klimatickém summitu v Dubaji. Nabádal k využití jádra
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Premiér Petr Fiala na mimořádné tiskové konferenci.

Klimatická změna je podle Petra Fialy jednou z největších globálních výzev naší doby. „„Naši partneři po celém světě řeší vážné problémy. Od extrémního počasí až po nedostatek vody, který jsem viděl i při své návštěvě Afriky. Česko je připraveno dát do roku 2027 4 miliony amerických dolarů na činnost Zeleného klimatického fondu, který pomůže rozvojovým zemím čelit změně klimatu a přizpůsobit se jejím dopadům,“ uvedl premiér.

Česko podle Fialy prosazuje při snižování emisí skleníkových plynů racionální pozici. Chce, aby se ekologická opatření nedělala na úkor konkurenceschopnosti země. Zároveň Česko bude podle Fialy pracovat na posilování jaderné energetiky. Do roku 2050 by měla tvořit zhruba polovinu výkonu.

Fiala ve svém projevu v Dubaji mimo jiné uvedl, že klimatická změna je jednou z největších globálních výzev naší doby, kdy související se rizika se týkají každého. „Některé regiony čelí větším nebezpečím než jiné,“ sdělil premiér.

Podle jeho slov Česko podporuje cíle pařížské klimatické dohody i klimatické cíle EU, včetně cíle vybudovat uhlíkově neutrální ekonomiku do roku 2050. Hovořil také o jaderné energii, která je podle něj spolehlivá i čistá. Dodal také to, že globální jaderná renesance může být účinným řešením našich problémů. 

Vedle Fialy již na konferenci promluvili premiér Japonska Fumio Kišida, britský král Karel III. či prezident Indie Naréndrá Módí. Papež František dnes vyzval všechny světové lídry, aby dosáhli v boji proti globálnímu oteplování průlomu.

„Ničení životního prostředí je urážkou Boha,“ zaznělo v papežově projevu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hoďte na děj deku !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 02.12.2023 15:16:00
Dělá ostudu jen příjde k mikrofonu !

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…