Fiala si vzal na pomoc „antibabiše“ a pak vyzval Sněmovnu ke schválení rozpočtu

18.02.2022 11:50

Předchozí vláda Andreje Babiš sestavovala rozpočet podle hesla, že chce dát všechno všem. Ale to si čeští daňoví poplatníci nemohou dovolit. Premiér Petr Fiala se ve Sněmovně pořádně rozjel, když promluvil o změnách v rozpočtu. Zdůraznil, že za rok vzrostou peníze seniorům nejrychleji v historii samostatného Česka. Ale to nebylo zdaleka všechno. Fiala toho řekl mnohem víc.

Fiala si vzal na pomoc „antibabiše“ a pak vyzval Sněmovnu ke schválení rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala se svými ministry

Sněmovna projednává upravený státní rozpočet. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že poslanci musí zastavit rychle rostoucí inflaci. Zdůraznil, že lidem, kteří už situaci nezvládají, vláda adresně pomohla.

„Zdědili jsme rozpočet, který skončil se schodkem přes 400 miliard korun a v připraveném rozpočtu měl být schodek téměř 400 miliard korun. Ještě nikdy nečelily veřejné finance takovému útoku na udržitelnost. Ještě nikdy jsme neprojídali naši budoucnost tak rychle. Za pouhé dva roky vzrostl státní dluh o polovinu. O polovinu. Za pouhé dva roky,“ hřímal Fiala.

Anketa

Vyčítáte Okamurově SPD, že obstrukcemi blokuje pandemický zákon?

hlasovalo: 34129 lidí
Z jeho pohledu se tak dělo pod dojmem rozpočtového populismu v duchu hesla „všechno všem“. Takto už podle Fialy nelze postupovat dál. Vláda proto připravila rozpočet se schodkem o 100 miliard korun nižším. Dosáhla toho úsporami, které jsou podle předsedy vlády sociálně citlivé.

„Úspory, které tu jsou, jsou sociálně citlivé. Nešetřili jsme na lidech, ani na připravených projektech dálnic a železnic,“ zdůraznil Fiala a poděkoval své vládě za to, že to zvládla v časech pokračující covidové pandemie, v časech energetické krize a v časech neopadajícího napětí mezi Ruskem a Ukrajinou.  

„Investice budou tvořit přes 200 miliard korun, budou tvořit přes 10 procent rozpočtu. Navíc jsme přidali do rozpočtu 21 miliard korun do růstu penzí. Od června vzrostou seniorům penze v průměru o tisíc korun. Za celý rok vzrostou penze seniorům nejrychleji v historii moderní České republiky,“ hřímal předseda vlády.

Poté se vrátil ke své předvolební rétorice "antibabiš" a uhodil na předchozí vládu Andreje Babiše (ANO) a spočítal, kolik měla Babišova vláda připraveno peněz na navýšení důchodů, na kompenzace podnikatelům za covidové restrikce a kolik peněz měla vyčleněno na řešení energetické krize. „Na růst penzí nula korun českých. Na kompenzace podnikatelům nula korun českých. A na řešení energetické krize také nula korun českých,“ nešetřil Fiala předchozí Babišův kabinet.

Zdůraznil také, že se našly peníze i na růst platů zdravotníků i policistů.

Nakonec horoval za zastavení růstu inflace.

„Teď a tady musíme zastavit inflační spirálu a vy máte šanci nám pomoci a svými hlasy zastavit drahotu,“ hřímal Fiala.

Poukázal také na to, že na příjmové stránce vzrostou peníze o 228 miliard korun. Zásadní problém České republiky je podle Fialy na výdajové straně. Proto je třeba šetřit na straně státu a ponechat lidem více peněz snížením daní, aby rodiny lépe zvládaly aktuální situaci. S pokud už ji nezvládají, vláda lidem nabízí adresnou pomoc. To je podle předsedy vlády správná cesta.

České veřejné finance je podle něj třeba vrátit na cestu udržitelnosti, což zvýší důvěru Česka ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…