Fiala tepal Morawieckého a Orbána. Z ČR už se za českého premiéra nese omluva

30.06.2023 22:49

MONITORING SÍTÍ Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je unijní migrační dohoda, která mimo jiného zavádí „povinnou solidaritu“, „v zájmu České republiky“. Přístup Polska a Maďarska, stavějící se proti její aktuální podobě, naopak „nepovažuje za šťastný“. „Historický okamžik. Polský premiér hájí české zájmy, zatímco ten český je zrazuje,“ komentoval postoj předsedy vlády expremiér Andrej Babiš (ANO). Neskončilo to bez reakce. Fiala komentoval, že vidí „až mentální závislost Andreje Babiše na Viktoru Orbánovi“.

Fiala tepal Morawieckého a Orbána. Z ČR už se za českého premiéra nese omluva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26115 lidí
Migrační dohodě byl věnován dvoudenní summit, který nakonec skončil bez shody lídrů jednotlivých států, jelikož premiéři Polska a Maďarska odmítli její aktuální podobu podpořit a snažili se prosadit požadavek jednomyslnosti, který by znamenal, že by se v otázce migrace musely shodnout všechny členské země EU.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho polský kolega Mateusz Morawiecki poukazovali například na princip „povinné solidarity“ prostřednictvím níž se zavádí povinnost pomáhat zemím přetíženým velkým počtem žadatelů o azyl. Všechny státy Evropské unie tak budou muset v budoucnu – v případě přijetí aktuální podoby migrační dohody, o níž se bude vyjednávat v Europarlamentu – přistoupit na přerozdělení migrantů anebo se budou muset z této povinnosti „vyplatit“ skrze finanční či materiální podporu.

„Naším plánem je Evropa bezpečných hranic – bezpečnost a veřejný pořádek – to jsou hodnoty, od kterých vše ostatní začíná!“ vyjádřil se Mateusz Morawiecki a sdílel, jak odlišně aktuálně vypadá situace v polských a francouzských městech.

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je takováto dohoda „v zájmu České republiky“. „Jednotlivé články jsou plně v zájmu České republiky. Jejich cílem je řešit vnější dimenzi migrace – lepší ochranu vnější hranice, silnější boj s převaděči nebo zrychlení návratu uprchlíků do zemí mimo EU. A co je důležité, v prohlášení se uznává úsilí ČR a dalších států, které hostí velké množství ukrajinských uprchlíků,“ tvrdil podle České televize český premiér po schůzce.

S kritikou se pustil přímo i do polského a maďarské premiéra. Postup Morawieckého a Orbána v této otázce prý není něco, na čem by se s oběma lídry dokázal shodnout. „Dovedu si ho vysvětlit jenom vnitropolitickými věcmi. Jak se v řadě věcí dokážeme shodnout, toto není postoj, který by byl v zájmu Česka, a já ho nemohu sdílet,“ pronesl český ministerský předseda.

Podle ČTK měl Fiala říci, že mu předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová přislíbila, že se unijní exekutiva bude zabývat i návrhy dalších možností, jak omezit počet žadatelů o azyl v EU. Česko dle premiéra spolu například s Rakouskem patří do skupiny zemí vedené Dánskem, která navrhuje vyřizovat azylové žádosti mimo území EU či navracet neúspěšné žadatele do tranzitních zemí.

Fiala dle Českého rozhlasu zmínil, že Polsko a Maďarsko „v tuto chvíli prakticky jakýkoliv text, který by zmiňoval migraci“ blokují, což prý „nepovažuje za šťastné“. Ti, kdo říkají, že česká vláda má v této věci spolupracovat s uvedenými dvěma zeměmi, podle Fialy „opravdu nevědí, o čem mluví“.

„Mně se podařilo dostat do těch závěrů přímo zmínky o tom, že je potřeba podporovat finančně země, které hostí velké množství ukrajinských uprchlíků. Ale Polsko a Maďarsko blokují celý ten text. Takže fakticky blokují finanční prostředky pro ukrajinské uprchlíky, které bychom mohli dostat,“ vadilo mu.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se naopak postavil za polsko-maďarský přístup k migraci. „Historický okamžik. Polský premiér hájí české zájmy, zatímco ten český je zrazuje,“ okomentoval šéf nejsilnějšího opozičního hnutí rozdílný pohled polského a českého premiéra.

Dle premiéra Fialy Babiš „vůbec nerozumí procesům, které se v Evropě odehrávají“. „Tomu, kde se rozhoduje, jak se rozhoduje. Není schopen vytvářet koalice. A proto také jsou jeho výsledky tak tristní, jak jsou,“ řekl Fiala.

Následně se pustil i do blízkosti expremiéra a maďarského lídra. „Druhá věc, kterou vidím zcela jasně, je zahraničně-politická – a řekl bych až mentální – závislost Andreje Babiše na Viktoru Orbánovi. A to je smutné. Viktor Orbán tady hájí zájmy Maďarska. A to já respektuji, byť se mi to nelíbí, ten způsob. Ale respektuji to, má na to právo. Ale nejsou to zájmy České republiky. Andrej Babiš i ve své politice ukazoval, že je zcela závislý na Viktoru Orbánovi, ale znova opakuji: To, co hájí Viktor Orbán, jsou zájmy Maďarska, ne České republiky. Já hájím zájmy České republiky, a proto nemohu blokovat rozhodnutí, která jsou ve prospěch České republiky,“ zaznělo.

Následně znovu zopakoval, že Babiš „hájí zájmy Viktora Orbána a Maďarska“. „A to dnes znamená, že stojí proti zájmům České republiky. Tak jednoduché to je,“ zakončil Fialy a klepnul rukou o stůl.

„Skvěle,“ ocenila Fialu za tato slova europoslankyně ODS Veronika Vrecionová.

Naopak komentátor Martin Chmela premiéra příliš za to, že se pustil do Polska a Maďarska, nepochválil. „To se nedá slušně komentovat. Moc se Polákům a Maďarům za Fialu omlouvám,“ sdílel.

K migrační reformě se nedávno vyjádřil také ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Část obyvatel Česka podle něj není schopna rozlišovat mezi islámem a radikálním islamismem. „Spíš než rasismus je to trochu xenofobie. My Češi jsme rádi v tom našem smrádku a teploučku. Tady se všichni známe. A všechno cizí je nám podezřelé,“ mínil ve svém komentáři pro Český rozhlas.

Premiér Fiala dle něj v Bruselu „hájí české zájmy“ a „snaží se pro Česko vyjednat ty nejlepší podmínky“. „Máme za sebou úspěšné předsednictví, máme respekt ostatních, proto se mu do závěrů jednání podařilo prosadit, že by Česko mělo obdržet další finanční podporu z rozpočtu EU kvůli péči o uprchlíky z Ukrajiny. Státy, které se snaží dohodu zablokovat, jen křičí a nejsou konstruktivní, podobně jako dřív Babišova vláda, nevyjednají v EU nic. Teď dokonce blokují přijetí těchto závěrů, které jsou pro Česko výhodné. Jednají tak proti našim zájmům,“ pustil se rovněž nepřímo do Polska a Maďarska. „Kritika a pokřikování“ Babiše ve Sněmovně dle něj „nedává smysl“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

stydím se za našeho premiéra, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 01.07.2023 1:33:42
myslím, že sám už ví, že to podělal a nikdy nebude lepší než babiš, tak ho ta jeho závist a nenávist k babišovi zbavila veškerých zbytků zdravého rozumu, jemu už nic jinýho nezbývá než nám lhát a chválit se, protože ho opravdoví evropští nebo světoví lídři neberou vážně a je pro ně jen užitečným idiotem, jehož signály nikoho nezajímají

|  14 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…