Fiala trvá na jmenování Hladíka: Prezident má respektovat návrh na ministra, je to v ústavě

09.01.2023 20:40

Prezident Miloš Zeman má podle premiéra Petra Fialy (ODS) i přes své výhrady respektovat návrh na jmenování kandidáta KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí, jelikož tento postup vyplývá z ústavy. Fiala to dnes řekl novinářům ve Šternberku na Olomoucku. Zeman v neděli zopakoval, že kvůli pokračujícímu vyšetřování kauzy privatizace brněnských bytů a také podle něj nedostatečné odborné způsobilosti kandidáta nevyhoví návrhu premiéra na Hladíkovo jmenování ministrem životního prostředí. Vládní koalice chce proto počkat s nominací na vypršení Zemanova mandátu do března. Hladík byl dnes jmenován náměstkem ministra životního prostředí.

Fiala trvá na jmenování Hladíka: Prezident má respektovat návrh na ministra, je to v ústavě
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Petr Fiala

Rozhodnutí prezidenta nejmenovat do funkce ministra kandidáta, kterého navrhl premiér, staví vládu podle Fialy do specifické situace. „Podle mě prezident má respektovat po uvedení svých výhrad stanovisko předsedy vlády. V tomto smyslu je podle mě nutno interpretovat ústavu. I vzhledem k odpovědnosti, kterou vláda má vůči Poslanecké sněmovně a svým voličům, musí mít možnost určovat si personální složení,“ uvedl Fiala.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Prezident podle ústavy jmenuje předsedu vlády a „na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů“. O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje. Zeman však tvrdí, že mu ústava neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý předložený návrh. V minulosti už prezident několikrát své výhrady ke kandidátům prosadil.

Situace kolem jmenování ministra životního prostředí je podle Fialy specifická i v tom, že za několik dní či týdnů skončí Zeman ve své funkci. „My musíme hledat dobré řešení pro překlenutí toho období, po kterém, jak předpokládám, se vrátíme do té normální, standardní situace, kdy návrh předsedy vlády na jmenování členů vlády je prezidentem republiky akceptován,“ podotkl Fiala.

Dnešní Hladíkovo jmenování náměstkem MŽP je podle Fialy logický postup, díky kterému se posílí vedení MŽP. Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který je dočasně pověřen řízením resortu životního prostředí, tak bude mít podle něj více prostoru věnovat se Ministerstvu práce a sociálních věcí, v jehož čele stojí.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialo já zas trvám , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvan Sova , 10.01.2023 9:01:58
na tom abys byl v teplákácj

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…