Fiala vysílal z Kramářovky: Demonstrace vyvolávají trošku pousmání. Jestli si někdo myslí, že jim budeme ustupovat...

10.04.2023 21:32 | Ze sítí

Ceny potravin zvládneme, budeme k tomu přistupovat znovu rozumnou hospodářskou politikou, uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v novém díle Otázky a odpovědi z Kramářovy vily, že ceny potravin začnou klesat. Kromě jiného varoval před „antisystémovými demonstracemi“: „Jestli si někdo myslí, že budeme jednat pod tlakem a budeme ustupovat jen proto, že někdo vyjde do ulic, tak to určitě dělat nebudeme,“ uvedl.

Fiala vysílal z Kramářovky: Demonstrace vyvolávají trošku pousmání. Jestli si někdo myslí, že jim budeme ustupovat...
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Petr Fiala

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš znovu premiérem?

77%
hlasovalo: 34690 lidí

Češi již řadu měsíců zažívají masivní zdražování potravin. První otázka, kterou se předseda vlády jal vysvětlit, byla, proč vláda tvrději nezasáhne proti nárůstu cen potravin. Zdůraznil, že jeho vláda čelí již třetí vlně zdražování: „Nejdříve to byly pohonné hmoty, energie a teď jsou to potraviny. Vždy jsme slyšeli katastrofické scénáře, kam až ceny půjdou. Vždy jsme dokázali velmi brzy ceny srazit a dokážeme to i v případě potravin.

Zvládli jsme ceny pohonných hmot, zvládli jsme ceny energií a stejně tak zvládneme i ceny potravin. Ano, zase slyším: zasáhněte do toho, začněte určovat ceny, zbavte potraviny DPH a tak dále. Jediný výsledek by byl, že by jich zase byl nedostatek, nijak bychom si nepomohli,“ řekl Fiala.

Čelíme složitější situaci v tom, že zemědělství a trh s potravinami není v Česku stejný jako v některých okolních státech: „Ten trh je silně poznamenán velkými hráči až někdy skoro v monopolním postavení, to významným způsobem ovlivňuje, co se na českém trhu děje. Ti velcí hráči působí ve všech třech segmentech, zemědělství, potravinářství a nakonec i v tom prodeji,“ pokračoval ministerský předseda.

A doplnil: „To, co se teď děje – a zase je to forma určitého tlaku a kontroly, kterou volí vláda, vede k tomu, že se to tržní prostředí vlastně oživuje, kdy ti jednotliví aktéři už spolu soupeří, vzájemně se obviňují z toho, kdo vlastně za ty ceny potravin může. To si myslím, že je ten správný okamžik k tomu, aby se ceny potravin začaly snižovat,“ uvedl premiér s tím, že k tomu budou znovu přistupovat „rozumnou hospodářskou politikou“. „Budeme využívat ty nástroje, které stát má. A současně necháme působit trh, protože jedině tak jsme schopni dosáhnout dobrého výsledku,“ věří Fiala.

Co se týká současných protivládních demonstrací, patří podle Fialy k demokracii. „A není to nic, co by demokracii muselo zneklidňovat. Samozřejmě posloucháme argumenty a vnímáme ty obavy lidí. Řekl bych ale, že jsou tu občas demonstrace, které vyvolávají podivení, někdy i trošku pousmání a často i vážné obavy,“ řekl, že například demonstrace odborářů měla spíše charakter demonstrace opozice.

 

 

„Pak jsou tu demonstrace antisystémové. A tam samozřejmě musíme zpozornět. Každý má právo vyjádřit názor a právo demonstrovat, ale nikdo nemá právo se dopouštět násilí, tam je ta hranice – násilí proti lidem, násilí proti budovám... Každý stát se musí násilí bránit, ne kvůli sobě, ale aby ochránil občany, zajistil bezpečí a vytvořil prostor pro svobodu slova,“ dodal.

„Takže jednoznačně za vládu a celý stát říkám: demonstrace ano, vyjadřování názorů ano, ale násilí tolerováno nebude, nesmí a nemůže být, kvůli nám všem,“ zdůraznil Petr Fiala. „My jsme jako vláda připraveni jednat, jsme připraveni naslouchat zájmům ať už sociálních partnerů nebo různých sociálních skupin, ale jestli si někdo myslí, že budeme jednat pod tlakem a budeme ustupovat jen proto, že někdo vyjde do ulic, tak to určitě dělat nebudeme,“ ujišťoval premiér.

„Musíme se oprávněně obávat antisystémových demonstrací, ony jsou opravdu antisystémové, protože když potom posloucháme –  bylo v médiích, byla tam i videa vyjádření těch účastníků, tak většina říká: já tu vlastně nejsem ze sociálních důvodů, já nemám žádné existenční problémy, já jsem tu proto, aby se změnila politika, aby se změnil tento systém. Takže jsou to antisystémové demonstrace.

Ano, není to příjemné, ale je úkolem demokratů, aby na to přiměřeným způsobem reagovali, aby se střetávali s antisystémovými a extrémními názory a snažili se v naší společnosti udržet slušnost, rozumnou formu dialogu, politickou kulturu, aby většina společnosti ty radikální pozice odmítala,“ zopakoval Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

moravak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseobčan Moravy , 11.04.2023 6:29:00
Arogantní předseda vlády, který musí skončit. A Stanjura? , katastrofa, ten na občany vůbec nemyslí. Jeho nový návrh přesunout vodu a teplo že sazby 10 na 21 je už na hraně debility. vždyť to zasáhne ty nejchudší. Okamžitě by celá vláda měla být vyšetřena na psychiatrii. To chce už pořádné demonstrace a dokonce generální stávky.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…