Fialo, odvolej ho! Není to ministr, ale pidistr. Svobodní přilili olej do vládní roztržky

06.02.2024 18:00 | Monitoring

Byla to jen poslední kapka. Alespoň tak popsala důvody k iniciování historicky prvního dohodovacího řízení mezi špičkami vládní koalice Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), když komentovala rozhodnutí ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) jmenovat ekonoma Petra Zahradníka zmocněncem pro zavedení eura. Jenže kritika tohoto kroku se neozývá jen z řad vládní koalice. Svobodní dokonce vyzvali premiéra Petra Fialu, aby Dvořáka rovnou odvolal, neboť je i „zadarmo drahý“.

Fialo, odvolej ho! Není to ministr, ale pidistr. Svobodní přilili olej do vládní roztržky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

„Vyzýváme premiéra České republiky, aby odvolal pidistra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka za jeho urážlivé výroky k českým občanům i české koruně. Zdá se, že svůj úřad využívá pouze k tomu, aby proti vůli 80 % občanů prosazoval zrušení české koruny, a jako takový je i zadarmo drahý,“ uvedl v úterý odpoledne Libor Vondráček, předseda Svobodných, který považuje za správné jeho post dále nikým neobsazovat, nebo vláda Petra Fialy má aktuálně rekordní počet členů.
 
 
„Skutečnost, že je Martin Dvořák stále ministrem, je urážka všech lidí, kteří mají elementární úctu k České republice a ke svým spoluobčanům. Jeho pohrdavé vyjadřování vyvrcholilo v posledních dnech, kdy zesměšňoval také českou korunu, což by si žádný člen české vlády neměl ve své funkci dovolovat, a proto žádáme jeho odvolání,“ zdůraznil Vondráček, který na sociálních sítích připomněl několik výroků ministra Martina Dvořáka na adresu české koruny. 
 
„Koruna je jen pidiměna, proti které si každý může docela dobře vyskakovat. Hledání námitek proti euru je, myslím, spíš zástěrkou pro ty, kteří se teď eura bojí, protože si vychovali veřejnost k tomu, že euro je zlé,“ uvedl ministr Dvořák jen tři dny před koncem loňského roku. Naopak na konci minulého školního roku pak měl pronést následující: „Odpor k migrantům je spíš než rasismus trochu xenofobie. My, Češi, jsme rádi v tom našem smrádku a teploučku. Tady se všichni známe. A všechno cizí je nám podezřelé.“
 
Svobodní mají boj za zachování české koruny dlouhodobě jako jeden ze svých důležitých programových cílů. V minulosti dokonce spustili celonárodní petici, pod kterou se podepsalo více než 30 tisíc lidí a kterou už projednával také Senát. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…