Fialo, setřes Zemana. Ten český mindrák, zní od Bakaly

10.11.2021 7:28 | Komentář

Někdejší šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer má pocit, že ve společnosti stále přetrvává „komplex Zeman“. Naději tak vkládá do nové vlády v čele se skoro premiérem Petrem Fialou a doufá, že právě jemu se tentokrát podaří hlavu státu udržet v mezích ústavy, uvedl ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz, vlastněném Zdeňkem Bakalou.

Fialo, setřes Zemana. Ten český mindrák, zní od Bakaly
Foto: screen: FCB
Popisek: Petr Fischer

„Základní český zákon to říká jasně: prezident se dělí o moc s kabinetem, není ale obdařen naprosto žádným právem rozhodovat o jeho složení. Byť se toho současná hlava státu – ústava, neústava – nepřestávala machiavellisticky domáhat. A protože jí v cestě stála jen ustrašená politická reprezentace, dokázala si postupem času opravdu brát, co chtěla,“ rekapituluje bývalý rozhlasový ředitel, odvolaný po kauze „porno na Vltavě“. Kontroverze kolem Vltavy totiž vyvolal letní pořad věnovaný vztahu umění a vody, který pobouřil některé posluchače tím, že bylo uvedeno slovo „penis“ při citaci z románu. Tehdejší šéf rádia Petr Fischer byl následně odvolán ze své funkce.

Podle něj prezidentovo lehké zdravotní oživení okamžitě vyvolalo „vlnu úvah, koho Petru Fialovi (ODS) zase zablokuje a jaké politické podmínky si položí, aby dal nové vládě zelenou. Potvrzuje se tím, že české politické myšlení stále určuje ‚komplex Zeman‘,“ uvádí s tím, že zatím nebylo síly, která by Zemana udržela  v mezích ústavy. Myslí si, že rozpínání Zemana roky svíralo místní politiku. „Nemocný Otec drží zemi v šachu nejen tím, že ani ti největší odborníci na lidské zdraví nedokážou říct, jak se bude jeho stav vyvíjet, ale i tím, že rozechvělá společnost v napětí stále čeká, s jakou zlovůlí sebestředný vládce zase přijde,“ připodobňuje a dodává, že vše je přitom tak jednoduché. Může totiž uzmout tolik moci, kolik mu vláda dovolí. Petr Fiala totiž nedávno poukázal po videorozhovoru s hlavou státu, že jeho pravomoci jsou jasně dané ústavou.

„Skoro premiéru Fialovi se zatím daří hrát s prezidentem partii velmi diplomaticky. Vyjadřuje mu povinnou úctu, zároveň ale dává najevo, že si je dobře vědom, jak silnou formální legitimitou je teď vybaven a jak málo karet zbývá v ruce oslabenému Zemanovi. Je to situace, která před společností otevírá šanci konečně se zbavit komplexu, jenž ji paralyzuje,“ dodává s tím, že se jedná o osvobození od myšlenek, jak by hradní král mohl překazit demokratický tok moci. Podle něj je proto zásadní se zbavit „komplexu Zeman“ a osvobodit se od jeho pohledu na českou politiku a držet se v mezích konstituce. „Petr Fiala teď sestavuje vládu a okno příležitosti se tak právě otevřelo. Snad tedy svůj novodobý mindrák nebude Česko setřásat tak dlouho jako stíny socialistické morálky,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…