Finanční úřady vybraly v prvním čtvrtletí na DPH méně, u firemních daní více

19.04.2019 11:15

Stát vybral v prvním čtvrtletí na dani z přidané hodnoty (DPH) 92,5 miliardy korun, meziročně o 0,1 miliardy korun méně. Na dani z příjmu právnických osob stát naopak vybral o 1,4 miliardy více, celkem 40,5 miliardy korun. Vyplývá to z dat zveřejněných Finanční správou na internetu. Výběr klesl ve čtvrtletí také u daně z technických her a ze spotřebních daní.

Finanční úřady vybraly v prvním čtvrtletí na DPH méně, u firemních daní více
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení v prvním čtvrtletí stouply meziročně o 3,2 procenta, tedy o 7,6 miliardy na 242,5 miliardy korun.

Ministerstvo financí upozornilo na počátku dubna u výběru DPH, že negativně inkaso ovlivnilo zavedení nižší sazby DPH na pravidelnou hromadnou dopravu. Navíc se během ledna a února projevily jednorázové faktory jako nižší počet pracovních dní, nižší objem zadržovaných nadměrných odpočtů proti stejnému období minulého roku a jednorázová vyšší výplata nadměrných odpočtů v únoru.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob.

Samotný státní rozpočet v prvním čtvrtletí z DPH získal 62,7 miliardy korun, meziročně o 0,1 miliardy korun méně. Na firemních daních do státní pokladny putovalo 27,7 miliardy korun, meziročně o 3,9 procenta více.

Ze zprávy o plnění státního rozpočtu ke konci března vyplývá, že celostátní výběr spotřebních daní klesl meziročně ve čtvrtletí o 1,5 miliardy na 36,5 miliardy korun. Klesl především výběr spotřební daně z tabákových výrobků kvůli zavedení nového typu značení tabákových výrobků, kdy se prodejci na konci roku 2018 předzásobili staršími tabákovými nálepkami.

 

Průběh celostátního inkasa sdílených daní v roce 2018 a 2019 (v mld. Kč):

 

  DPH DPPO DPFO závislá činnost DPFO zvláštní sazba DPFO podávající přiznání Daň z hazardních her Daň z technických her
inkaso k 29.3. 2019 92,5 40,5 49,8 4 8,2 1,1 1,5
inkaso k 29.3.2018 92,6 39,1 44,3 3,6 6,8 1 2,2

Zdroj: Finanční správa

 

reklama

autor: nab

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…